Svinjska mast, slanina in čebula vsak dan na meniju? Strokovnjaki presenetili z odgovorom

30. 3. 2025
Deli
Svinjska mast, slanina in čebula vsak dan na meniju? Strokovnjaki presenetili z odgovorom (foto: Profimedia)
Profimedia

Če pomislimo na zdravo prehrano, ne pomislimo najprej na svinjsko mast, slanino in čebulo, kajne? Toda strokovnjaki so presenetili s precej presenetljivim pojasnilom ...

Zdrava prehrana nas običajno asociira na sadje, zelenjavo, polnovredna žita, kakovostna rastlinska olja, oreščke in semena. Kaj pa živila, ki so stoletja del naše tradicionalne kuhinje – denimo svinjska mast, slanina in čebula? So ta res zgolj ostanek preteklosti, ali imajo lahko svoje mesto tudi v sodobnem, uravnoteženem jedilniku?

Svinjska mast: demonizirana, a presenetljivo hranljiva

Čeprav je svinjska mast dolgo veljala za nezdravo izbiro, znanost danes ponuja bolj uravnotežen pogled. Mast vsebuje približno 40 % nasičenih maščob, okoli 50 % enkrat nenasičenih (vključno z oleinsko – tudi v oljčnem olju) in 10 % večkrat nenasičenih maščobnih kislin.

Poleg tega je bogata z vitamini A, D in E. Ker pa je tudi zelo kalorična, je ključna zmernost – priporočeno je, da maščobe ne presegajo 30 % dnevnega energijskega vnosa.

Zanimivo je, da se iz holesterola v svinjski masti, pod vplivom UV-žarkov, v telesu tvori vitamin D, ki je ključen za absorpcijo kalcija.

Znani trgovec odpoklical mlečno čokolado, v njej bi bili lahko kovinski odkruški

Poleg hranilne vrednosti ima mast še eno prednost – zaradi visoke dimne točke je zelo stabilna pri visokih temperaturah, zato je idealna za peko in praženje.

Slanina: več kot le poslastica

Tudi slanina ima nepričakovano hranilno vrednost. Približno polovico maščob v njej predstavljajo enkrat nenasičene maščobe, pretežno oleinska kislina. Poleg tega vsebuje beljakovine, vitamine skupine B, železo, selen, cink in fosfor.

Pomembno pa je paziti na dodatke nitratov in nitritov, ki se pri visokih temperaturah lahko spremenijo v rakotvorne snovi. Priporočilo strokovnjakov: izbirajte čim bolj naravno predelano slanino in jo ne pražite preveč, piše Krstarica.

Kljub visoki kalorični vrednosti (približno 400 kcal na 100 g) je slanina lahko del uravnotežene prehrane – seveda v majhnih količinah.

Čebula: naravni zaveznik imunskega sistema

Čebula je nizkokalorično živilo, ki vsebuje številne vitamine (C, B6, folno kislino), minerale (zlasti kalij), vlaknine in močne antioksidante. Deluje protivnetno, znižuje holesterol in krvni tlak ter varuje pred srčno-žilnimi boleznimi.

Dokazano je, da čebula ugodno vpliva na raven sladkorja v krvi, ima antibakterijske učinke in podpira zdravo prebavo ter s tem imunski sistem.

Čeprav sodobna prehranska priporočila poudarjajo rastlinske vire maščob, toda to ne pomeni, da moramo tradicionalna živila izključiti. Ključ je v ravnotežju. Svinjska mast, slanina in čebula imajo – vsak na svoj način – mesto v zdravi prehrani. A kot vedno: manj je več, zmernost je kraljica.

Trik, da te kap: zmiksajte kroglice iz aluminijaste folije v mešalniku – rezultat vas bo osupnil!