Slavni športniki, ki so vegani

Slavni športniki, ki so vegani (foto: Profimedia) Profimedia
22. 7. 2019

Pogledali smo, kateri znani vrhunski športniki so vegani.

Veganstvo je filozofija in način življenja, ki stremi k izključevanju vseh oblik krutosti in izkoriščanja živali za hrano, oblačila ali katerikoli drugi namen, hkrati pa promovira razvoj in uporabo 'brez živalskih' alternativ v dobro ljudi, živali in okolja. V okviru prehrane pomeni izogibanje vsem produktom, ki se jih v celoti ali delno pridobiva od živali.

Zanimalo nas je, kateri znani vrhunski športniki so vegani.

  • Venus Williams (39 let) – 7-kratna zmagovalka turnirjev za Grand Slam je postala veganka leta 2012 zaradi zdravstvenih težav. Venus je bila namreč diagnosticirana s Sjögrenovim sindromom, avtoimuno 'neozdravljivo' boleznijo. Za spremembo prehrane so jo nagovorili zdravniki. Občasno se veganske diete poslužuje tudi njena sestra Serena.
  • Tia Blanco (22 let) – v Portoriku rojena Tia sodi v sam svetovni vrh deskanja na valovih (dvakratna svetovna prvakinja). Veganka je postal pri 14 letih, vegetarijanka pa je od rojstva po zaslugi svojih staršev.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Nature is painting for us, day after day, pictures of infinite beauty!”🌍 Let’s do our best to take care of this beautiful planet. #earthday2019 Photo by @waterworkmedia

A post shared by TIARAH👑 (@tiablanco) on

  • Carl Lewis (58 let) – eden najboljših atletov vseh časov (9 zlatih olimpijskih medalj) je postal vegan leta 1990 še za časa profesionalnega ukvarjanja z atletiko.
  • Dustin Watten (32 let) – reprezentant ZDA v odbojki, ki služi denar na Poljskem, je postal vegan pred sedmimi leti. Vzrok knjiga Finding Ultra, katero je napisal nekdanji atlet Rich Roll.
  • Lewis Hamilton (34 let) – britanski 5-kratni svetovni prvak v Formuli 1 (letos bo osvojil že 6. naslov) je kot vegan pridobil 7 kilogramov mišične mase in po njegovih besedah je bolj srečen in zdrav kot kdajkoli prej.
  • Kyrie Irving (27 let) -  Američan rojen v Avstraliji velja za enega najboljših košarkarjev na svetu. Vegan je postal leta 2017, danes pa je glavni obraz podjetja Beyond meat, ki prodaja zdravo hrano, ki bazira na rastlinskih nadomestkih za meso.
  • Jermaine Defoe (36 let) – angleški nogometaš, ki trenutno igra za Glasgow Rangerse, je sedmi najboljši strelec angleške 1. lige vseh časov. Vegan je postal leta 2017 in sam je prepričan, da si je s tem podaljšal profesionalno kariero.
  • Hannah Teter (32 let) – ameriška deskarka na snegu ima zlato (2006 Torino) in srebrno (2010 Vancouver) olimpijsko medaljo v disciplini half-pipe. Veganka je postala leta 2008 po ogledu dokumentarnega filma Zemljani (2005) .
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Always down to skate! #rideordie #shredeverywhere #headedsouth @leiftech

A post shared by Hannah Teter (@hannahteter) on

  • Alex Morgan (30 let) – ameriška nogometašica, ki je z reprezentanco ZDA aktualna svetovna prvakinja in olimpijska zmagovalka, je veganka od 1. novembra 2017.
  • Meagan Duhamel (33 let) – kanadska drsalka je s svojim partnerjem postala dvakratna svetovna prvakinja v parih, imata pa tudi bronasto olimpijsko medaljo. Meagan je veganka od leta 2008, po njenih besedah z vegansko dieto lažje kontrolira svojo težo.

Kar nekaj športnikov pa se občasno poslužuje veganske diete med njimi tudi najboljši teniški igralec na svetu Srb Novak Đoković, ki tudi ne je glutena, ter legendarni boksar Mike Tyson, ki jo je »držal« štiri leta med odvajanjem od alkohola in kokaina.

Đoković je o tem, kako se je kot vrhunski športnik vsak dan spopadal z astmo in večno utrujenostjo, dokler ni dojel, da je za vse kriva hrana, pisal tudi v svoji knjigi Serve to Win.

Preberite več: Novak Djoković: Hrana je spremenila mojo kariero, telo in življenje!