Smrtno nevarna živila: Od živih hobotnic do "nedolžnih" sadežev (ki ste jih zagotovo že jedli)

28. 6. 2022
Deli
10 / 14
Profimedia

Češnjeve koščice

Žvečenju koščic (čeprav to ni tako enostavno, saj so trde) se raje izognite. Prav tako peščicam jabolk, saj vsebujejo spojino, ki se v telesu spremeni v cianid. Vsebnost spojine je sicer nizka in uživanje največkrat ni usodno – razen če jih zaužijete res veliko. Če boste torej po nesreči pojedli celo koščico ali dve, ne bo nič hudega, telo bo absorbiralo le minimalno kolčino toksične spojine. Žvečenje je veliko nevarnejše. In bolj so izpostavljeni otroci in hišni ljubljenčki.

V to skupino spadajo tudi breskve, slive, hruške, marelice ... Koščice oz. peške prav tako vsebujejo cianogeni glikozid.

Ste že poslušali Aktivni podkast? Najdete ga TUKAJ

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?