So liposomalna dopolnila dopolnila prihodnosti?

So liposomalna dopolnila dopolnila prihodnosti? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 12. 2017 Promocijsko sporočilo

»Aktivno telo je velik potrošnik vitaminov in mineralov, zato je potrebno, da ga zalagamo s čim boljšimi prehranskimi dopolnili, namreč je razlika v absorbciji pri različnimi dopolnili lahko zelo velika.«

Zdrava in uravnotežena prehrana je ključ do zdravja ter naposled tudi do uspešnih rezultatov na športnem področju. Zdrava prehrana bi naj zagotavljala potrebe po vseh makrohranilih (ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe) ter drugih snoveh, kot so vitamini, minerali, antioksidanti, prehranska vlaknina… S povečano telesno aktivnostjo pa se poveča tudi potreba po teh snoveh, iz tega razloga je v določenih primerih zaželeno ali celo potrebno posegati po prehranskih dopolnilih.

Zavedati pa se je potrebno, da bo prehransko dopolnilo doseglo učinek, ki ga obljublja, zgolj če bo učinkovina v prehranskem dopolnilu dosegla ciljno mesto v telesu in to v ustrezni količini. Upoštevati je namreč potrebno, da se v pogostih primerih učinkovina ob vstopu v telo lahko deloma razgradi zaradi vplivov želodčnega in črevesnega soka in se posledično v črevesju ne absorbira v celoti (1). Preden pride v našo kri, je tako lahko učinkovina že bistveno razredčena in nima učinka, ki ga prehransko dopolnilo obljublja.

prehrana

V kolikor torej želimo, da bo učinkovina delovala, jo moramo zaščiti ter omogočiti, da preide skozi stene tankega črevesja v kri v največji možni količini. Prehranska dopolnila v liposomalni obliki omogočajo ravno to. Sestavljena so namreč iz maščobnega (dvo)sloja in na ta način mehansko zaščitijo učinkovino. Liposomalna struktura daje kroglast izgled, kar omogoča, da lahko tovrstna prehranska dopolnila v notranjosti vsebujejo učinkovine, ki so topne v vodi. Zunanji, maščobni (dvo)sloj pa lahko vsebuje učinkovine, ki so topne v maščobi. Na ta način predstavljajo liposomalna prehranska dopolnila odlično transportno sredstvo, tako za učinkovine topne v vodi, kot v maščobi. Njihova struktura hkrati bistveno izboljša absorpcijo in biološko razpoložljivost, kar zagotavlja, da učinkovina vstopi v notranjost naših celic (2). Določene študije navajajo več deset krat več učinkovin v organizmu z uporabo lipsomalnih izdelkov, v primerjavi z uporabo navadnih prehranskih dopolnil (3). Zaradi visoke učinkovitosti se liposomalne izdelke, ob prehranskih dopolnilih, uporablja tudi za različna zdravila in tudi kozmetične izdelke.

Z vidika športne zmogljivosti je glede na trenutni letni čas verjetno največ pozornosti vredno nameniti vitaminu D3, ki ga v daljših - sončnih dnevih pridobivamo preko sončnih žarkov. Ta, v maščobi topen vitamin, ima pomembno vlogo skoraj v vseh fizioloških procesih, ki potekajo v našem telesu. Njegova osrednja funkcija je sicer, da izboljša absorpcijo kalcija in fosforja ter posledično skrbi za zdravje naših kosti ter tudi ustrezno delovanje imunskega sistema (4). Prav tako pa sodeluje pri delovanju mišic, kar neposredno vpliva na športno zmogljivost. Pregled študij, ki so ga opravili Shuler in sod. (2012), je ugotovil, da zadostna količina D vitamina poveča sintezo mišičnih beljakovin in koncentracijo ATP energije. Hkrati pozitivno vpliva na višino, hitrost in moč skoka, izboljša športno vzdržljivost ter splošno športno zmogljivost (5).

prehrana

Uporaba liposomalnega vitamina D tako zagotavlja boljšo absorpcijo in športnikom omogoča, da dosežejo vrednosti vitamina D v krvi od 80 nmol/l do 125 nmol/l, kar predstavlja količino, ki bi jo športniki morali dosegati (6).

Izpostaviti je vredno tudi liposomalni vitamin C, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Izpostavljenost nizkim temperaturam pogosto športnike in rekreativce oddalji od trenažnega procesa, v kolikor pride do padca imunskega sistema in posledično bolezni oz. prehlada. Liposomalni vitamin C omogoča, da že vnos manjših količin zagotovi rezultate, ki jih prehransko dopolnilo obljublja. Prehranska dopolnila vitamina C, kot so tablete, kapsule ali dodatke v tekoči obliki, je namreč zaradi slabše absorpcije potrebno zaužiti v večjih količinah, kar pa lahko razdraži črevesno sluznico in povzroči drisko (7).

prehrana

Liposomalna prehranska dopolnila lahko vsebujejo tudi B vitamine, glutation, kurkumin, železo ter druge vitamine, minerale, antioksidante in druge snovi, ki v celoti omogočajo zdravje in skupaj vodijo k boljši športni zmogljivosti. Uporaba liposomalnih prehranskih dopolnil zaradi izboljšane absorpcije in posledično višje biološke razpoložljivosti omogoča učinkovitejšo delovanje na telo. Glede na to, da je tako za športnika, kot za rekreativca, optimalno zdravje izjemnega pomena, je potrebno skrbno paziti nanj.

Liposomalna dopolnila so dosegljiva tudi že na spletu. Najdete jih lahko na https://www.hisa-zdravja.si

Aljoša Kuzmanovski, dipl. kin.,

študent zaključnega letnika magistrske smeri Prehrana, Biotehniške fakultete

Viri:

1.           Allen TM, Cullis PR. Liposomal drug delivery systems : From concept to clinical applications. Adv Drug Deliv Rev [Internet]. Elsevier B.V.; 2013;65(1):36–48. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.addr.2012.09.037

2.           Dua JS, Rana AC, Bhandar AK. Liposome: Methods of Preparation and Applications. Int J Pharm Stud Res. 2012;3(2):14–20.

3.           Yang Z. Effect of liposomes on the absorption of water-soluble active pharmaceutical ingredients via oral administartion. Curr Pharm Des. 2013;19:6647–54.

4.           Holick MF, Binkley NC, Bischoff-ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Evaluation , Treatment , and Prevention of Vitamin D Deficiency : an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2017;96(July 2011):1911–30.

5.           Shuler FD, Wingate MK, Moore GH, Giangarra C. Sports Health Benefits of Vitamin D. Sports Health. 2012;4(6):496–501.

6.           Academy of Nutrition and Dietetics, American College of Sports Medicine  and D of C. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance. J Acad Nutr Diet. 2016;116(3):501–28.

7.           Levine M, Padayatty SJ, Espey MG. Vitamin C : A Concentration-Function Approach Yields Pharmacology and Therapeutic Discoveries. Am Soc Nutr. 2011;2:78–88.