Zdravilni sok iz rdeče pese ni darilo narave brez razloga.
Med njegovimi značilnimi zdravilnimi učinkovinami je namreč toliko prednosti, da so si ga naši predniki pogosto privoščili. Skrito moč tega soka so poznali že stari Grki in Rimljani, ki so vedeli, da krepi imunski sistem in blagodejno deluje še na številne druge stvari.
Ne spreglejte:
Sok rdeče pese znižuje visok krvni tlak
Vsakodnevno uživanje soka rdeče pese vpliva na zmanjševanje visokega krvnega tlaka. Po raziskavi sodeč lahko že nekaj tedensko uživanje rdeče pese doprinese ogromne spremembe in zmanjša previsoke ravni. Največ koristi boste pridobili iz surove oblike, kot sok ali solate iz rdeče pese.
Redno uživanje soka iz rdeče pese pomaga razstrupiti telo
Prav tako je sok iz rdeče pese odličen za razstrupljanje, saj jetrom pomaga pri učinkovitejšem izločanju toksinov iz telesa. Redno uživanje rdeče pese je pomembno tudi za zdravje možganov.
Možgani na račun povečanja pretoka krvi v ključne dele telesa postanejo zmogljivejši, kar je še posebej priporočljivo ob starejših letih, ko se lahko delovanje poslabša.
Blagodejno deluje na možgane in zmanjša tveganje za možgansko kap
V raziskavi so znanstveniki ugotovili, da so ljudje, ki so pili sok rdeče pese in bili hkrati telesno aktivni, pokazali boljše motorične sposobnosti. Še več, bile so podobne motoričnim zmožnostim, ki jih imajo sicer mlajši odrasli. Kombinacija uživanja soka rdeče pese in vadbe lahko še dodatno poveča zmogljivost v delih možganov, ki nadzorujejo gibanje.
Znanstvniki ugotavljajo, da lahko prevelika količina homocisteina v krvi poveča tveganje za srčno-žilne bolezni in možgansko kap. Ker rdeča pesa vsebuje betain in folat, ki v medsebojni kombinaciji znižujeta homocistein je lahko dobra preventiva tudi zoper možgansko kap.
Recept za sok iz rdeče pese
Sestavine:
- 2 kg rdeče pese,
- 1 kg sladkorja,
- 3 vrečke vanilijevega sladkorja,
- 3 vrečke citronske kisline.
Postopek:
Operite rdečo peso, jo nalupite in narežite na kolobarje ter dajte v lonec. Vsebino prelijte s 3 litri vode in zavrite. Nato zmanjšajte temperaturo ognja in kuhajte še 30 minut. Odstavite s štedilnika ter rdeči pesi dodajte še sladkor in mešajte, dokler se ne raztopi.
Na koncu dodajte vanilijev sladkor in limono ter mešajte, da se vse sestavine med seboj povežejo. Vroč sok nalijte v oprane steklenice in jih dobro zaprite ter pustite, da se sok ohladi in pripravljen je na uživanje. Preostali ohlajeni sok shranite v hladilniku.
Povzeto po: krstarica.com