Zagotovo ste že slišali znani rek o špargljih: "Aprilski so za mojega šefa, majski zame, junijski pa za mojega osla". Kljub temu so šparglji tudi v juniju okusni, zato si jih le privoščite, do naslednje sezone bo še dolga.
ŠPARGLJEVA PITA
Sestavine:
Testo:
• 150 g pirine moke
• 120 g masla
• ščep soli
• 3–4 žlice mrzle vode
Nadev:
• 16 špargljev
• 125 g mlade špinače
• 2 šalotki
• 2 stroka česna
• pol žličke nasekljanega koprca
• muškatni orešček (2–3 potrese mletega ali 5 potegov oreščka po strgalniku)
• 400 g rikote (lahko tudi navaden mehek tofu)
• 1 dl mleka (lahko zamenjate z riževim mlekom)
• sol, poper
Priprava:
Najprej si pripravimo testo za pito. V mešalniku zmešamo moko, ščep soli in na kocke narezano maslo, da nastanejo drobtine. Dodamo še 3 do 4 žlice vode in na hitro zgnetemo testo, ki ga zavijemo v folijo in spravimo za pol ure v hladilnik.
V tem času nasekljamo mlado špinačo. Na zelo fino nasekljamo še šalotki in česen. Vse skupaj v večji posodi zmešamo skupaj z rikoto (zmiksanim tofujem), mlekom, začinimo s koprcem, muškatnim oreščkom, solimo in popramo. Poskušamo zmešati tako dobro, da se nadev navzame zelene barve špinače in dobimo nežno zeleno barvo nadeva.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga na peki papirju na tanko razvaljamo in položimo v namaščen pekač. Napolnimo z nadevom in zravnamo ter na nadev zložimo šparglje. Pečemo v ogreti pečici 30 do 35 minut na 200 stopinjah.
Recepta je prispeval Danilo – avtor bloga Easy recepti, ki je skozi pisanje bloga odkril tisto pravo ljubezen do hrane ter iskanja in preizkušanja novih receptov.
Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja