Stavimo, da še ne veste, kaj v resnici pomeni oznaka "bio" na živilih

20. 5. 2023
Deli
Stavimo, da še ne veste, kaj v resnici pomeni oznaka "bio" na živilih (foto: Profimedia)
Profimedia

Danes na embalaži živil, ki jih kupujemo, lahko najdemo številne oznake, vsaka od njih pa sporoča nekaj svojega. Ali že veste, kaj pomeni oznaka "bio"?

To nam je v novi epizodi Aktivni podkasta pojasnila Zala Mlinšek, mag. inž. prehrane. 

"Oznako 'bio' oziroma 'eko' lahko vsebuje živilo, ki je bilo pridelano na ekološki način, torej z ekološkim kmetijstvom. Najpogosteje so to živila rastlinskega izvora," pravi Zala.

Ob tem opozarja, da mora živilo za to oznako izpolnjevati določene pogoje. "Najpogosteje to pomeni, da živilo nima GSO in da se pri pridelavi ne uporablja sintetičnih škropiv."

To pa še ne pomeni, da živilo (denimo sadje ali zelenjava) sploh ni škropljeno. Pomeni preprosto to, da se pri škropljenju uporablja drugačna sredstva.

"Bio" živila in hranilna vrednost

Številni so prepričani, da so živila z omenjeno oznako tudi "bolj zdrava" oziroma bolj hranljiva. A Zala zagotavlja, da to ni res.

"Do sedaj še ni bilo dokazano, da bi hranljiva vrednost 'bio' živil bila drugačna od drugih. Veliko ljudi kupi živila s to oznako v upanju, da so bolj hranilna, v resnici pa temu ni tako."

Zala opozarja, da so 'bio' živila sicer smiselna iz okoljskega vidika, vendar za naše telo niso nič drugačna, kakor tista običajna.

Celotnemu pogovoru z Zalo prisluhnite tukaj: 

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek