Stavimo, da živila v hladilniku shranjujete narobe!

Stavimo, da živila v hladilniku shranjujete narobe! (foto: Profimedia) Profimedia
11. 3. 2022

Kje v svojem hladilniku hranite mleko in jajca? Kako shranjujete solato? Preverite, kako bi mogli pravilno shranjevati živila v hladilniku.

Mlečnine ne sodijo na vrata hladilnika

Tudi vi mleko, kislo smetano ali pinjenec shranjujete na vratih hladilnika? Napaka! Z odpiranjem in zapiranjem vrat je tam temperatura precej nestabilna. Mlečnine pa sodijo med živila, ki so hitro pokvarljiva, zato jih je bolje hraniti na policah. Na vratih shranjujte bolj vzdržna živila, npr. vodo ali kakšno drugo pijačo.

Kaj pa jajca?

Tudi pri jajcih velja podobno, kot pri mleku: zaradi odpiranja vrat prihaja do nihanja temperature, jajca pa so na to občutljiva. Zato je tudi v tem primeru bolje, da jih hranite na policah hladilnika, ne pa na vratih.

Kako shranjevati solato in ostalo zelenjavo?

Pri zelenjavi je izjemno pomembno, da je ta pokrita. Odkrita zelenjava se hitreje suši. Vso zelenjavo shranjujte v posodicah, ki so dobro pokrite in tako ohranjajte svežino ter okus.

Meso potrebuje nizke temperature

Vso meso, tudi ribe, potrebuje nizke temperature. Idealno je, če ta živila shranjujete na najbolj hladnem delu hladilnika - običajno je to na dnu. Obenem pa je pomembno, da se meso ne dotika drugih živil, saj lahko s tem pride do kontaminacije. Najbolje je, da meso shranjujete na ločeni polici ali predalu.

Čebula v hladilniku?

Ste tudi vi eni tistih, ki čebulo hranite na sobni temperaturi? Postavite jo v hladilnik! S tem ne boste bistveno vplivali na svežino ali okus, bo pa rezanje čebule veliko bolj enostavno. V kolikor režete mrzlo čebulo, to preprečuje draženje in solzenje oči.