Ste slabega počutja in razdražljivi? To bi lahko bil razlog

Ste slabega počutja in razdražljivi? To bi lahko bil razlog (foto: profimedia) profimedia
18. 12. 2022

Prisotnost sladkorja je tako rekoč v vsaki hrani, ki jo najdemo na trgovskih policah. Njegovi škodljivi učinki na fizični vidik zdravja so že precej časa znani, toda vpliva pa tudi na duševno zdravje. 

Prekomeren vnos sladkorja vpliva na razpoloženje, stres, depresijo, tesnobo in podobna stanja. Zmanjšanje sladkorja v dnevni prehrani prinaša številne koristi, saj sladkor hrani škodljive bakterije v črevesju, kar lahko vodi do številnih vnetij v telesu.

Škodljivost dodanega sladkorja

Najbolj škodljivi so dodani sladkorji, ki jih najdemo v večini predelanih živil. Če se pogosto sprašujete, zakaj se počutite slabo ali depresivno, bodite pozorni na to, kaj jeste. Morda je prav ta skriti dodatek v hrani kriv za vaše duševno stanje. Hrana, bogata z dodanimi sladkorji, je ocvrta hrana, predelano meso, sladkane sladice, gazirane pijače ter številni sokovi in ​​pijače.

Mnogi ljudje posežejo po sladkarijah, ko so pod stresom

Mnogo ljudi poseže po sladkarijah, ko so živčni in pod stresom. S tem zmanjšajo občutek napetosti, ki jo čutijo. Takšno vedenje prinese takojšnje olajšanje, toda kasneje se zlahka spremeni v občutke žalosti in utrujenosti. Nobena skrivnost ni, da raziskave kažejo neposredno povezavo med prehrano z veliko sladkorja ter razvojem anksioznosti in depresije. Pogostost uporabe sladkorja lahko povzroči tudi tveganje za povečanje telesne teže in debelost.  

Uživanje preveč sladkorja povzroča odvisnost

Več kot uživamo sladkorja, bolj smo z njim zasvojeni, saj telo z večjim doziranjem razvije večjo in pogostejšo potrebo po njem. Spodbuja presnovne, nevrobiološke in vnetne procese v telesu, ki so neposredno povezani z depresivnimi stanji.

Pretirano uživanje sladkorja je vzrok večine vnetnih stanj po telesu, ki so pogosto odgovorni za tesnobo ter vodijo v utrujenost in nespečnost. Sladkor velja tudi za krivca za nenaden porast glukoze v krvi, kar prepoznate po utrujenosti, vrtoglavico, slabšo koncentracijo in razdražljivost. Poškoduje zobno sklenino, povzroča nabiranje zobnih oblog in slab zadah.

Sladkor vpliva tudi na stanje kože

Koža zaradi prevelikega vnosa sladkorja sčasoma postane nagubana, utrujena in brez sijaja, ker pretirana uporaba sladkorja poškoduje kolagen in elastin, ki ju potrebujete za zdrav videz kože. Prav tako so tudi akne posledica preveč sladkorja v prehrani, saj sladkor vpliva na hormonska nihanja.

Prenehanje uživanja sladkorja ni lahka naloga. Ko ga prenehate uporabljati, se lahko vaše telo odzove na nepričakovan način, zato se tega lotite postopoma. Prav tako iz kuhinje raje umaknite beli sladkor in ga nadomestite s kokosovim sladkorjem ali pa s kakšnim naravnim sladilom. Občasno pa si le privoščite svojo najljubšo sladico, a ne pretiravajte. 

Preberite še: Kako se boste lažje odpovedali sladkorju in telesu dovolili, da zadiha?