Stroka opozarja: TA priljubljena dieta je v resnici zelo nevarna!

Stroka opozarja: TA priljubljena dieta je v resnici zelo nevarna! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 3. 2023

Način prehranjevanja, ki se ga poslužujejo mnogi, je v resnici nevaren za zdravje srca in ožilja.

Danes poznamo že številne diete in načine prehranjevanja, ki lahko pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov. Vseeno pa so nekatere lahko precej nevarne za zdravje.

Eni takih sta keto dieta in LCHF dieta. Gre za načina prehranjevanja, pri katerem uživamo nizko vsebnost ogljikovih hidratov, zaradi česar zaužijemo več beljakovinskih in maščobnih živil.

Ravno omenjena načina prehranjevanja pa lahko povečujeta tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Portal health.com poroča v študiji, v kateri so strokovnjaki preučevali zdravje ljudi na LCHF dieti. Izkazalo se je, da imajo taki posamezniki povišano raven LDL holesterola in dvakrat večjo verjetnost za nastanek srčno-žilnih obolenj, kot so angina pektoris, zamašene arterije, srčni infarkt in možganska kap.

Med udeleženci so bili posamezniki, ki preko 45 % kalorij dnevno zaužijejo iz maščob ter manj kot 25 % iz ogljikovih hidratov.

Avtorica študije, dr. Iulia Iatan opozarja, da številke ne ustrezajo uradnim parametrom keto diete, ki običajno vključuje vsaj 70 % dnevnega kalorijskega vnosa iz maščob in manj kot 10 % iz ogljikovih hidratov.

"Odločili smo se pogledati LCHF, ker je keto dieta lahko zelo restriktivna in jo je težko vzdrževati dolgoročno," je dr. Iatan povedala za Health. "Prav tako smo želeli imeti dovolj udeležencev, da bi lahko naredili smiselne zaključke," je pojasnila.

Glede na to, da je tveganje povečano že pri posameznikih na LCHF načinu prehranjevanja, strokovnjaki sklepajo, da je tveganje posameznikov na keto dieti še večje.

V čem je nevarnost takšne diete?

Glavna težava je v tem, da lahko dieta z visoko vsebnostjo maščob pripomore k povišanju "slabega" holesterola. S tem se posledično poveča tudi možnost nastanka srčno-žilnih bolezni.

Problematična so predvsem živila, ki imajo visoko vsebnost nasičenih maščob, zlasti iz živalskih virov. Ameriško združenje za srce priporoča, da ljudje, ki morajo znižati holesterol, omejijo uživanje nasičenih maščob na 6 % skupnih kalorij.

Kaj to pomeni za ljudi, ki se tako prehranjujejo?

Če tudi sami sledite dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob, je vsekakor dobro, da ste pozorni.

Za začetek je priporočljivo, da opravljate redne preiskave, s katerimi boste ugotovili, ali imate povišan holesterol ter ali vaše telo dobiva vsa potrebna hranila. Dobro je tudi, da se posvetujete s svojim zdravnikom in ugotovite, ali ta način prehranjevanja predstavlja grožnjo za vas.

Če v prehrani zaužijete veliko maščob, se osredotočite na "dobre" maščobe, kot so oreščki, avokado in oljčno olje. Na ta način lahko zmanjšate tveganje za resna obolenja.

Predvsem pa je pomembno, da sledite priporočilom strokovnjakov, ki vam bodo najbolje svetovali, kakšen način prehranjevanja bi bil ustrezen za vas.

Vir: health.com

Morda bi vas zanimalo tudi: 

Razbijanje mitov o prehrani z Jernejem Ogrinom

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane, ki nam je zaupal, katere napake ljudje počnejo pri hujšanju in kako v svojo prehrano vpeljati spremembe, ki bodo prinesle dolgoročne rezultate.

Obenem pa smo skupaj razbili številne prehranske mite:

  • Je res, da zvečer ne smemo jesti sadja?
  • Je mikrovalovna pečica nevarna?
  • Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva?
  • Na kaj moramo biti pozorni, če hrano pripravljamo vnaprej?
  • So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj škodljivi, od tistih običajnih? 
Oglejte si epizodo: