Poznamo dve vrsti tofuja, svilnati in trdi. Svilnati tofu je narejen s koagulacijo sojinega mleka, vendar brez strjevanja kot pri tršem tofuju, ki je nato izsušen in stisnjen.
Eko svilnati tofu v tetrapaku je nova inovativna eko prehrana, ki kombinira tradicijo s konvencionalnim, ekonomičnost z ekologijo in kvaliteto s kompromisom. Kar nekaj let so na Japonskem z naštetimi principi razvijali ta kremni tofu.
Običajno na deklaracijah beremo neskončno dolg spisek sestavin, ta izdelek pa je sestavljen le iz treh:
1. Sojina zrna premium kakovosti, ki so EU eko certificirana, kar pomeni, da je ta soja vzgojena brez umetnih gnojil, herbicidov, pesticidov in ni genetsko modificirana.
2. Nigari, katerega osnova je magnezijev klorid, ki je alkalni mineral, je bistven za dobro delovanje celic v našem organizmu. Vsebuje tudi veliko pomembnih mineralnih soli.
3. Čista izvirska voda iz gore Fudži.
Eko svilnati tofu je primeren za izdelavo sladic in pripravo slanih jedi, v kombinaciji s slivo umeboshi, limono in soljo pa je lahko zelo dober nadomestek v receptih, kjer se uporablja skuta.
Zaradi naravnega konzervansa in posebnega pakiranja ga ni treba shranjevati v hladilniku, previdni bodite le pri izbiri proizvajalca, saj moramo pri soji še posebej preveriti, da ima eko certifikat.
Zeliščna pita
Testo: zmešajte 200 g ajdove moke • 200 g rastlinske maščobe (eko margarina) • sol • nekaj žlic hladne vode. Z rokami oblikujte model za pito in na kratko pecite na 180 stopinj. Ko je pečeno do polovice, vzamemo iz pečice in vlijemo nadev. Pečemo do konca.
Nadev: 2 paketa eko svilnatega tofuja (Clearspring) najprej spirajte pod tekočo mrzlo vodo, nato primešajte sok polovice limone in pol žličke paste umeboshi ter sol.
V ponvi na olivnem olju popražite dva pora in na koncu dodajte zelišča (rožmarin, drobnjak, bazilika ...), dodajte k tofuju in zmešajte s kuhalnico.
Karin Šimonka, Proorganika
www.proorganika.si
info@proorganika.si