Svinjski zvitek z jabolki

16. 11. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Svinjski zvitek z jabolki (foto: revija Čarovnija Okusa)
revija Čarovnija Okusa

Izvrstna ideja za nedeljsko družinsko kosilo. Nikoli ne razočara!

Za 4 osebe potrebujete

  • 600 g svinjine (pleče, brez kit)
  • cmoke ali krompirjev pire za prilogo

Mešanica začimbne paste:

  • 1/2 žličke komarčkovih semen
  • 2 stroka česna
  • 5 zrn koriandra
  • 1 žličko soli
  • 1/2 žličke poprovih zrn
  • 1 žličko limonine lupinice
  • 80 g masla
  • 150 ml jabolčnega soka
  • 2 majhni jabolki (brez pečk, zrezani na krhlje)
  • zelje in krompir

Priprava

Pečico segrejte na 220 stopinj. V mešalniku ali možnarju strite sestavine za začinjanje. Meso po dolgem zarežite, da dobite širšo površino. Nato ga natrite z začimbno mešanico. Zvijte ga in povežite s kuhinjskim sukancem.

Če imate pleče s kožo, naj bo ta zgoraj. Zvitek položite v pečico z zašitim delom navzdol, ga obložite s koščki masla in ga približno 25 minut pecite v pečici, da bon lepo hrustljav.

Temperaturo pečice zmanjšajte na 160 stopinj in mesu dodajte četrtine jabolk, pekač pokrijte in meso pecite še približno 45 minut. Nato odstranite pokrov, prilijte jabolčni sok in meso pecite še približno 25 minut. Od časa do časa prilijte še malo soka.

Pečen svinjski zvitek naj stoji nekaj minut, da se meso potegne skupaj in ne izgubi soka. Nato ga zrežite na rezine in jih postrezite z dušenim zeljem ter krompirjevim pirejem.

Namig: Kisla jesenska jabolka se zelo lepo podajo k mastni svinjini. Brez strahu, mesu lahko dodate še več jabolk, po želji pa lahko zraven primešate še 4 žlice medu in 2 hruški. Navdušil vas bo pridobljen okus.

Čas priprave: približno 2 uri.

Na osebo približno 580 kcal, beljakovine: 26 g, maščobe: 46 g, ogljikovi hidrati: 16 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek