Ta napitek bi morali piti celo zimo: za več energije, zdravo srce, proti napihnjenosti ...(recept)

Ta napitek bi morali piti celo zimo: za več energije, zdravo srce, proti napihnjenosti ...(recept) (foto: Profimedia) Profimedia
18. 11. 2022

Med svoje priljubljene jesenske in zimske napitke dodajte še spodnjega, ki bo zelo pripomogel k dobremu zdravju (če ga boste uživali redno). Ste ga že poskusili?

Gre pravzaprav za določeno vrsto čaja. Vemo, da so različni čaji lahko koristni za zdravstvena stanja in blagodejno vplivajo na počutje - tudi to je razlog, da si jih pozimi privoščite večkrat. O katerem čaju govorimo? 

Gre za indijski chai - ste ga že poskusili?

Chai pomeni črni čaj zmešan z malo mleka, tokrat pa govorimo indijskem masala chaiju. Kako se razlikuje? Pravzaprav mu dodajo le nekaj začimb, med drugim kardamom, cimet, nageljnove žbice, črni poper. Pije se ga zjutraj, lahko pa si skodelico chaija privoščite tudi popoldne. 

Na zdravje ima kar nekaj koristnih učinkov: 

Cimet in kardamom lahko pripomoreta k uravnavanju krvnega sladkorja, kardamom tudi zmanjšuje in blaži vnetja v telesu. 

Ker cimet lahko pomaga pri zniževanju nivoja slabega holesterola in visokega krvnega tlaka, skrbi za zdravje srca (seveda cimet ni vse, kar morate jesti za zdravo srce). O povezavi med cimetom in zdravjem srca je sicer potrebno narediti še nekaj raziskav, da bi to lahko dokončno potrdili. 

Indijski chai si privoščite, kadar ste napihnjeni, imate težave s plini ali ste zaprti. Nageljnove žbice in kardamom imata še antibakterijske in protivirusne lastnosti. 

Imeli boste tudi več energije, saj chai vsebuje kofein, vendar manj kot skodelica kave. Vseeno ga ne uživajte v velikih količinah in pazite, kdaj v dnevu ga spijete, da ne bo oviral nočnega počitka. Ker vsebuje kofein, ima lahko chai diuretični učinek. 

Nageljnove žbice se v mnogih kulturah uporabljajo za zdravo ustno votlino, vendar vseeno ne pozabite na redno ščetkanje zob. 

Sedaj pa recept! 

Profimedia
Chai si lahko pripravite sami doma, potrebujete le naslednje sestavine: 
  • 2 cimetovi palčki
  • ščep kardamoma
  • ščep črnega popra
  • 8 nageljnovih žbic
  • 2 cm svežega ingverja, narezanega na rezine
  • 2 skodelici polnomastnega mleka
  • 4 vrečke črnega čaja
  • malo sladkorja
  • 450 ml vode

Zmešajte kardamom, žbice in poper. Začimbe stresite v kozico in dodajte še cimetove palčke, ingver mleko in vodo. Vse skupaj zavrite in odstavite. V kozico dajte vrečke črnega čaja in pustite stati 10 minut. 

Pripravite skodelice in v vsako po cedilu prelijte čaj. Po želji dodajte čajno žličko sladkorja (ali medu). Če želite, da je čaj bolj zdrav, sladkorja ne dodajte.