Ta recept uporabite, ko morate porabiti ostanke s hladilnika ali nimate veliko hrane!

Ta recept uporabite, ko morate porabiti ostanke s hladilnika ali nimate veliko hrane! (foto: Profimedia) Profimedia
17. 11. 2022

Imamo odličen recept, s katerim boste porabili vse, kar imate v hladilniku, ali ga pripravite takrat, ko nimate skoraj nič hrane. 

Švicarjem je recept dobro znan in si ga radi privoščijo, vi pa ga boste dodali v knjižico receptov kot "ko moram porabiti sestavine ali nimam ničesar v hladilniku". Ničesar ne mečite stran, raje ustvarite preproste jedi, s katerimi boste porabili čisto vse, kar ste kupili. 

Ste že slišali za alpske palačinke?

Rösti ali alpske palačinke lahko pripravite tudi takrat, ko nimate skoraj ničesar, razen krompirja. Na podeželju predvsem v Bernu so vam alpske palačinke nekoč postregli za zajtrk, sedaj pa jih pripravijo kadarkoli v dnevu, ko jim zakruli želodec. 

Lepo se podajo kot priloga pri kosilu poleg jajc, špinače, klobase ali mesnega sira. Da je alpska palačinka dobra, boste vedeli, ko bo na zunaj hrustljava, znotraj pa kremasta in sočnega okusa. Ko boste osvojili recept, eksperimentirajte s čebulo, slanino in siri. 

Profimedia
Potrebujete le dve sestavini: 
  • 2 srednje velika krompirja
  • 2 žlici masla 

Krompir v slani vodi skuhajte le na pol, ga odstavite z ognja in ohladite. Ko se krompir ohladi, ga naribajte na trakove in dodatno solite ter poprajte po okusu. 

V ponvi segrejte eno žlico masla. Ko se raztopi, v ponev razporedite kose krompirja in pecite nekaj minut. Potem ga s kuhalnico nežno pritisnite ob ponev in pecite še dodatnih 5 minut. Nastala bo nekakšna palačinka. Obrnite jo in še na drugi strani pecite 10 minut. 

Poleg palačink dodajte, kar vam je pač ostalo v hladilniku: jajca, špinačo, malo čebule in sira, kakšen kos slanine ...