Olive zagotovo dodatno obogatijo okusno jed.
Za 4 – 6 oseb potrebujete:
- 3 limone
- 250 g soli
- 1 piščanca (približno 1,4 kg)
- 2 stroka česna
- 30 g svežega ingverja
- 2 paličici cimeta
- 4 žlice olivnega olja
- 2 žlici masla
- sol, sveže mleti poper
- 2 čebuli
- 1 šop peteršilja
- 1 šopek koriandra
- ščepec žafrana
- 250 ml vode ali juhe
- 100 g zelenih oliv
Priprava:
1 Limono temeljito operite, jo dajte v skledo, prilijte hladno vodo in jo pustite stati do naslednjega dne. Nato jo zrežite na četrtine, jih temeljite solite in dajte v kozarec. Pokrijte s preostalo soljo, kozarec zaprite in ga postavite v hladilnik. Limona naj se marinira tri tedne.
2 Očistite piščanca, ga zrežite na 8 kosov in jih položite v tajine ali pa večjo nepregorno ponev. Okoli mesa razporedite sesekljan olupljen česen, koščke olupljenega ingverja in limonino lupinico. Dodajte cimet, vse skupaj premešajte in pustite stati pol ure.
3 Nato piščanca prelijte z oljem in stopljenim maslom ter ga začinite s soljo in poprom. Na srednji temperaturi ga zlato popecite z obeh strani. Med peko ga nekajkrat obrnite. Po peki ga položite na krožnik.
4 V tajine ali ponev dajte sesekljano čebulo, peteršilj in koriander. Malce popražite in nato dodajte kose piščanca. Primešajte še ščepec žafrana in vse skupaj zalijte z vodo ali juho. Pokrijte tajine ali ponev in na zmerni temperaturi vse skupaj kuhajte še približno 30 minut. Če je treba, dodajte še malo vode. Na koncu dodajte koščke limon in cele olive ter vse skupaj še malo podušite. Postrezite s kuskusom ali lepinjo.
Foto: Profimedia
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem