Sestavino, ki jo boste uporabili, imate doma.
Vemo, da ocvrto pecivo ni zdravo. Vsebuje veliko kalorij in (trans)maščob, kar lahko poveča tveganje za različne bolezni, če ga uživamo prepogosto ... A zdaj se bliža pust (ta bo že v torek, 13. februarja) in prav gotovo bo med pregrehami kakšen krof ali flancat.
Ne spreglejte tudi:
- Kako zdrava je v resnici hrana, ki jo pripravite v cvrtniku na vroč zrak?
- Če želite zmanjšati tveganje za bolezni srca in možgansko kap, potem se tem živilom nikar ne izogibajte več
- Od zdaj naprej si boste pred spanjem vedno privoščili pest oreščkov – Preverite, zakaj!
Zato smo poiskali nekaj trikov, da se testo med cvrtjem ne bo napilo olja:
1. Pecilni prašek ali soda bikarbona
Testo premažite z redko maso, ki jo pripravite iz moke, vode in ščepca sode bikarbone. To ustvari zaščitno pregrado, ki pomaga zmanjšati količino absorbiranega olja.
2. Testo dobro osušite
Testo pred cvrtjem osušite s papirnato brisačo ali ga pustite nekaj časa stati na zraku. Odvečna vlaga na površini je lahko razlog, da testo vpije več olja.
3. Prava temperatura
Olje, v katerem se bo testo peklo, mora biti dobro segreto. Najboljša temperatura je med 180 in 190°C. Prav tako pazite, da posode ne prenatrpate. To bo pomagalo ohraniti temperaturo olja. Če je olje prehladno, bo testo vpilo več.
4. Trik, ki so ga uporabljale že babice …
Testu med gnetenjem dodajte malo žganja, pravijo. To naj bi vplivalo na vsebnost vode v testu in posledično tudi na absorpcijo olja.
Bonus video: Spoznajte Slovenko, ki je obiskala že preko 1.400 jezer pri nas
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem