Tako se testo med cvrtjem ne bo napilo olja – preverjeni triki (enega so uporabljale že naše babice)

23. 1. 2024
Deli
Bliža se pust in zagotovo si bmo privoščili kakšen krof ali flancat. (foto: Profimedia)
Profimedia

Sestavino, ki jo boste uporabili, imate doma. 

Vemo, da ocvrto pecivo ni zdravo. Vsebuje veliko kalorij in (trans)maščob, kar lahko poveča tveganje za različne bolezni, če ga uživamo prepogosto ... A zdaj se bliža pust (ta bo že v torek, 13. februarja) in prav gotovo bo med pregrehami kakšen krof ali flancat. 

Ne spreglejte tudi:

Zato smo poiskali nekaj trikov, da se testo med cvrtjem ne bo napilo olja:

1. Pecilni prašek ali soda bikarbona

Testo premažite z redko maso, ki jo pripravite iz moke, vode in ščepca sode bikarbone. To ustvari zaščitno pregrado, ki pomaga zmanjšati količino absorbiranega olja.

2. Testo dobro osušite

Testo pred cvrtjem osušite s papirnato brisačo ali ga pustite nekaj časa stati na zraku. Odvečna vlaga na površini je lahko razlog, da testo vpije več olja. 

3. Prava temperatura

Olje, v katerem se bo testo peklo, mora biti dobro segreto. Najboljša temperatura je med 180 in 190°C. Prav tako pazite, da posode ne prenatrpate. To bo pomagalo ohraniti temperaturo olja. Če je olje prehladno, bo testo vpilo več. 

4. Trik, ki so ga uporabljale že babice …

Testu med gnetenjem dodajte malo žganja, pravijo. To naj bi vplivalo na vsebnost vode v testu in posledično tudi na absorpcijo olja. 

Bonus video: Spoznajte Slovenko, ki je obiskala že preko 1.400 jezer pri nas

Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem