Tako si krompirja iz pečice še niste privoščili

Tako si krompirja iz pečice še niste privoščili (foto: Profimedia) Profimedia
17. 10. 2021

Čas je za nov recept. Če imate radi krompir iz pečice, potem morate zagotovo poskusiti ta recept. Fantastični okusi vas bodo navdušili.

Popolno pečen krompir – zunaj hrustljav, znotraj kremast. In z dodatki, ki bodo navdušili vaše brbončice.

Za pripravo tako pečenega krompirja se priporoča sorta, ki ima malce debelejšo lupino in precej škrobnato meso. Dobro je tudi, da je krompir večji. Vsaj 400 g.

Preden ga postavite v pečico …

Krompir dobro operite in osušite. Dobro osušena lupina = hrustljava lupina. Nato pa ga natrite z oljčnim oljem in začinite.

Pred peko lupino nekajkrat prebodite z vilicami ali z nožem – ker sicer lahko v pečici eksplodira.

Takšno pečenje krompirja sicer zahteva nekoliko več časa, vendar je vredno. Medtem lahko pripravite dodatke ali preprosto nadaljujete s svojo rutino. Le ne pozabite nastaviti timerja.

Sestavine:  
  • 1 velik krompir na osebo
  • maslo
  • nariban sir Cheddar ali Mozzarella
  • sol in poper
Nadevi po vaši izbiri. Tu je nekaj idej:
  • Olive – narezane na kolobarje,
  • pražena zelenjava (paprika, korenček, čebula, česen, bučke …) – narezane na majhne kocke,
  • čebula – nasekljana,
  • jalapeño – nasekljan,
  • zelena solata – očiščena in narezana,
  • kisle kumarice – narezane na majhne kocke,
  • koruza,
  • grah,
  • kuskus,
  • popražene gobe,
  • zeliščni kremni sir,
  • kisla smetana,
  • popražena slanina,
  • popečeno mleto meso,
  • dimljen losos …

Krompir naj bo vaše prazno platno – »prebarvajte« ga po svoje.

Tako lahko pripravite tudi sladek krompir. Postopek je enak.

Profimedia
Priprava:

Pečico segrejte na 190-220 stopinj Celzija. Ker je vsaka pečica drugačna, boste morali temperaturo prilagoditi svoji.

Dobro opran in osušen krompir nekajkrat prebodite z vilico, premažite z oljčnim oljem, solite in poprajte ter postavite na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem.

Pecite dokler se krompir ne zmehča – preverite z majhnim nožem ali z zobotrebcem.

Pečen krompir vzemite iz pečice in prerežite po dolgem – ne pregloboko – in rahlo razprite. Dodajte malce masla in rahlo pretlačite meso krompirja, da se maslo povsem stopi. Nato potresite še z malo sira.

Zdaj je čas za dodatke po vašem okusu.

Dober tek!

Preverite še: