Katero krvno skupino imajo komarji "najraje"?

Katero krvno skupino imajo komarji "najraje"? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2023

Ste že kdaj opazili, da komarji nekatere ljudi pikajo bolj, kakor druge? V določeni meri je to odvisno tudi od krvne skupine...

Vsaka krvna skupina ima določene lastnosti. Včasih krvna skupina celo predstavlja tveganje za določena obolenja, obstajajo pa tudi teorije o tem, da krvna skupina celo določa naše značajske lastnosti.

Krvna skupina pa lahko določa celo to, kako intenzivno nas bodo pikali komarji.

Katero krvno skupino imajo komarji "najraje"?

Zaenkrat je bilo narejenih nekaj raziskav, v katerih se je izkazalo, da imajo komarji najraje krvno skupino 0. Vseeno pa strokovnjaki ocenjujejo, da je pogostost pikov komarjev odvisna od številnih dejavnikov.

Kaj še privlači komarje?

Komarje lahko privlačimo tudi z drugimi dejavniki:

  • Vonj: Komarje lahko privabi vaš telesni vonj;
  • Barva: Določene barve, ki jih imate na sebi, so lahko privlačne za komarje. Trenutne raziskave kažejo, da imajo raje črne oziroma temne barve;
  • Uživanje alkohola: Osebe, ki so popile alkoholno pijačo, so lahko za komarje bolj privlačne;
  • Nosečnost: Izkazalo se je tudi, da nosečnice pritegnejo še posebej veliko komarjev.

Komarji lahko prenašajo tudi resne bolezni, zato je pomembno, da se ne glede na krvno skupino in druge dejavnike, pred njimi ustrezno zaščitimo.

Vir: healthline.com

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj: