Tega predmeta v kuhinji ne bi smeli NIKOLI očistiti

3. 6. 2023
Deli
2 / 2
Profimedia

NE ČISTITE PREDMETA, S KATERIM ČISTITE

Ja, govorimo o gobicah in krpah, s katerimi v kuhinji čistite posodo in površine. Čeprav želite biti varčni, raje vzemite novo gobico in staro zavrzite. Ne skušajte je namakati ali kako drugače očistiti. 

Nekateri priporočajo, da gobico pogrejte v mikrovalovni pečici, da boste uničili bakterije. Tega raje ne počnite, saj tvegate iskre, ki bodo uničile tako gobo kot mikrovalovno pečico. Če ni ta popolnoma mokra in natanko veste, koliko minut jo morate segrevati, tega nikar ne poskušajte. 

S tem se prav tako ne boste znebili vseh bakterij in nečistoč, ki se naberejo na gobi. Medtem ko se nekatere bakterije zares uničijo, se druge lahko razmnožijo in povečajo tveganje za okužbe. Na gobi se pogosto znajde tudi E.coli. 

Potem so tu odpornejše bakterije, ki "čiščenje" preživijo in se hitro namnožijo znova ter so prisotne v enakih ali večjih količinah kot prej, potrjuje tudi raziskava iz leta 2017 (https://www.nature.com/articles/s41598-017-06055-9?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=3_nsn6445_deeplink_PID100065240&utm_content=deeplink). 

Najboljši nasvet je torej, da gobe sploh ne čistite, ampak vzemite novo, ko presodite, da je prejšnja preveč umazana ali ima neprijeten vonj.

Imate radi čips? Takšnega še niste poskusili! 

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"