Testenine za zajtrk – da ali ne?

Testenine za zajtrk – da ali ne? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 7. 2022

Obožujete testenine, ampak da bi si jih privoščili za zajtrk … Hmmm? 

Za zajtrk si pogosto privoščimo kosmiče z jogurtom ali z mlekom ter sadje, žemljice s sirom ali marmelado, marsikdo si zjutraj na hitro ocvre jajce ali na poti v službo kupi rogljiček. A kot kaže, so lahko tudi testenine odličen začetek dneva in postajajo tudi vse večji prehranski trend.  

Ustrezno pripravljene testenine so pravzaprav lahko dober vir kompleksnih ogljikovih hidratov, zdravih maščob in kakovostnih beljakovin.

Zato je pomembno, da izberete polnozrnate testenine ali testenine iz mletih stročnic, omake pa pripravite sami. Tako boste telo bolj gotovo oskrbeli z dragocenimi hranili. 

S paradižnikovo omako ali z jajci – testenine za zajtrk so lahko tako vsestranske

Rezanci alfredo, ki so pripravljeni z veliko smetane, masla in parmezana, morda niso najboljša izbira, vendar testenine zlahka pripravite tudi s sestavinami za zajtrk, kot so jajca, dimljeni losos, jogurt, zelenjava in oreščki.

Testenine lahko pripravite tudi glede na sezono. Spomladi denimo s šparglji, s špinačo ali s čemažem. Če imate radi bolj začinjen zajtrk, pa si lahko pripravite dobro znane špagete s česnom in čilijem, popraženim na oljčnem olju. 

Profimedia

Liz Pearson, kanadska dietetičarka, prav tako poudarja, da polnozrnate testenine telo oskrbijo z bistvenimi hranili, kot so vlaknine, kalcij, kalij, magnezij in z nekaterimi vitamini. Ob tem navaja študijo univerze Cornell, ki je pokazala, da je več kot 80 odstotkov antioksidantov, prav v otrobih ali v klicah. 

Tudi na Švedskem so opravili zanimivo raziskavo, in sicer kako na občutek sitosti in na raven glukoze v krvi vplivajo testenine in kako kruh – dva obroka, narejena iz enake surovine, a z drugačno strukturo. 

V okviru raziskave so šestnajstim starejšim moškim z normalno težo za zajtrk postregli testenine oziroma kruh. Po nekaj urah je sledilo kosilo. Raziskovalci so vse od zajtrka zbirali podatke s posebnimi meritvami, sočasno so zbirali tudi vzorce krvi za določanje ravni glukoze in inzulina. Izkazalo se je, da so razlike v odzivu telesa na testenine in kruh velike. Po zajtrku s testeninami je sta bila raven glukoze in inzulina stabilnejša v primerjavi s kruhom.

Testenine in rezanci so že dolgo jutranja prehrana ljudi po svem svetu

V Vietnamu za zajtrk jedo pho, v Mjanmaru je denimo priljubljena jed za zajtrk mohinga, juhi s testeninami vermicelli. Na Novi Zelandiji pa špagete postrežejo kar na toastu. In potem so tu še t. i. macaroni casserole. Jed je priljubljena na Finskem, Švedskem, na Malti, tudi v Indoneziji. Tu jo ponavadi pripravljajo za kosilo ali večerjo. Danes si to jed marsikdo pripravi tudi za zajtrk. 

Kaj pravite, si boste za zajtrk kdaj privoščili testenine?

Seveda ob tem ne smemo pozabiti – vsem ne ustrezajo enake stvari in sem sodi tudi prehrana. Še posebje, če so prisotne druge zdravstvene težave. Zato se pred takšnim in drugačnimi odločitvami vedno najprej posvetujte s svojim zdravnikom.

Viri:
Pasta for breakfast is good for your health – www.sheknows.com
Effects of carbohydrates in the form of pasta and bread on food intake and satiety in man
Preverite še:
Previdno v vročih dneh: Bučke z domačega vrta so lahko strupene!