TO je najbolj enostaven recept za domači "paneton"

21. 12. 2022
Deli
TO je najbolj enostaven recept za domači "paneton" (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako doma pripraviti odlično italijansko praznično specialiteto? 

Sestavine:
  • 220 g večnamenske moke
  • 170 g masla na sobni temperaturi
  • 170 g sladkorja
  • 350 g rozin
  • 4 večja jajca
  • Naribana lupinica 1 limone
  • Naribana lupinica 1 pomaranče
  • Pol skodelice mandljev v lističih
  • Pol čajne žličke mešanice prazničnih začimb
  • Pol čajne žličke muškatnega oreščka
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
Postopek:

1. V skledi stepite maslo in sladkor. Ločeno stepite jajca z nekaj žlicami moke, nato pa obe mešanici združite. Vmešajte še preostalo moko, sodo bikarbono in začimbe ter vse skupaj dobro premešajte.

2. Mešanici nežno vmešajte še rozine ter limonino in pomarančno lupinico.

3. Ko so sestavine dobro povezane, maso prelijte v okrogel pekač, obložen s peki papirjem. Po vrhu potrosite še mandlje, nato pa vse skupaj pecite približno 3,5 do 4 ure pri temperaturi 120°C. Vmes večkrat z zobotrebcem preverjajte, ali je "paneton" že pečen.

4. Ko je jed pečena, ga vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi v pekaču. Postrezite, ko se nekoliko ohladi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord