To sadje in zelenjava ima več vitamina C kot pomaranča (jih jeste redno?)

To sadje in zelenjava ima več vitamina C kot pomaranča (jih jeste redno?) (foto: Profimedia) Profimedia
20. 12. 2022

Založite se z živili, ki bodo poskrbela, da boste v telo vnesli dovolj vitamina C, ki ga pozimi še posebej potrebujete. 

Pozimi je še bolj pomembno, da telo dobi vse vitamine, minerale in hranljive snovi, ki jih potrebuje za normalno delovanje. Tako se lahko učinkovito brani pred virusi in bakterijami ter poskrbi, da ostanete zdravi. 

Tu je seznam živil, ki vsebujejo več vitamina C kot pomaranča: 

ANANAS - Kolikokrat si ga privoščite? Ali ga vedno le opazujete na policah v trgovini? Vsebuje tudi veliko bromelaina, ki pomaga pri prebavi. Prav zato je za praznike obvezno živilo, saj bo na mizi veliko hrane - poskrbite, da ne bo težav s prebavo. 

MANGO - Ker je izjemno sladek, bo zadovoljil tudi vašo potrebo po sladkem in vam prihranil kakšen nezdrav prigrizek. Antioksidanti poskrbijo za utrujene oči, ki jih vsak dan izpostavljate modri svetlobi. 

KIVI - Že majhen kivi vsebuje ogromno vitamina C, poleg tega vam lahko pomaga zaspati. Vsebuje hormon serotonin, ki igra vlogo pri spancu. 

PAPRIKA - Vse barve paprike vsebujejo več vitamina C kot pomaranče in limone ter malo kalorij, zato so dober prigrizek za vse, ki želijo ohraniti svojo težo ali shujšati. Če bi radi ostali fit čez praznike, papriko dodajte na svoj jedilnik. 

BROKOLI - V njem se skriva tudi vitamin K, ki je "krivec" za trdne in zdrave kosti ter pravilno strjevanje krvi (ko se npr. urežete ali poškodujete). Dobra novica: brokolijevo juho si lahko shranite v zamrzovalnik, kjer vas čaka ob dnevih, ko se vam ne ljubi kuhati. 

CVETAČA - Pomembno je tudi, česa cvetača ne vsebuje: maščob in soli, zato se ni bati, da boste imeli povišane ravni holesterola. Če imate težave s holestorolom, pobrskajte za recepte s cvetačo. 

KOLERABA - Ja, tista zelenjava, ki ne veste, kam naj jo pravzaprav dodate. H kateri jedi? Začnite z juho in pirejem, na spletu pa vas čakajo še drugi recepti s kolerabo. Nekateri verjamejo, da se koleraba bori proti nekaterim boleznim.