To se zgodi, ko se za 10 dni odpoveste kavi

12. 8. 2022
Deli
To se zgodi, ko se za 10 dni odpoveste kavi (foto: Thiago Schlemper | Pexels)
Thiago Schlemper | Pexels

Kako škodljiva je kava? Vprašanje, ki deli mnenja. Jasnega odgovora ni, saj ima lahko kava tako pozitivne kot tudi negativne učinke. Poleg tega je toleranca na kofein pri pivcih kave različna. Toda kaj se zgodi, ko se odpoveste kavi?

Si predstavljate jutro brez kave?

Ali dan brez kave? Za marsikoga je to povsem nepredstavljivo. Veliko ljudi se ob napornem dnevu zanaša prav na kavo, ki poskrbi za nekaj dodatne energije.  

Vendar uživanje kave takoj po vstajanju morda le ni najbolj zdravo. Naše telo začne zjutraj sproščati kortizol – stresni hormon. Raven tega je pri zdravi osebi najvišja ravno v zgodnjih jutranjih urah in doseže vrh nekje okoli 7. ure. Kava kot poživilo je v tem primeru odveč.  

In ko kava postane bolj nuja kot užitek ... Potem pa se odločite, da se jih boste odpovedali?

Preverimo, kaj se lahko zgodi

Profimedia

1. Morda vas bodo pestili glavoboli

Poenostavljeno: struktura kofeina je podobna adenozinu. Adenozin je prenašalec v osrednjem živčevju, področju, ki je povezano z uravnavanjem stanja zavesti in budnosti. Kofein učinkuje na istih mestih in blokira adenozin ter nas ohranja budne.

Ko pa se kavi odpovemo, je lahko hudo, saj je raven adenozina nenadoma višja kot običajno. Kar lahko sproži glavobole.

Iz istega razloga boste tudi …

2. Močno utrujeni

Stranski učinek, ki skorajda ne preseneča. Razlog je enak kot pri prvi točki. Adenozin nenadoma ni več blokiran, krvne žile se razširijo in počutimo se izčrpano.

Dobra novica: sčasoma se število receptorjev uravna in spet boste bolj pozorni – brez dodatnega odmerka kofeina.

Namig: pri jutranjem prebujanju vam bo pomagala hladna prha ali kratek sprehod. Tudi ingver poživi – pripravite si čaj iz svežega ingverja.

3. Morda boste manj produktivni

Dnevna opravila, kot so pospravljanje, nakupovanje ipd. vam morda ne bodo povzročala težav – ker boste v gibanju. Ko pa se boste enkrat usedli in se posvetili bolj umskemu delu, boste opazili razliko v pozornosti in produktivnosti. Kofein v zmernih odmerkih namreč poveča pozornost.

4. Morda vas bo zgrabila velika želja po sladkem

Zaradi padca ravni energije, boste morda začeli posegati po energijsko bogati hrani. Po sladkem denimo. Morda bo trajalo le nekaj dni, a bo precej intenzivno.

Namig: založite se s sadjem in z zdravim prigrizki.

5. Manj stresno bo

Kofein spodbuja tudi izločanje dveh drugih hormonov: adrenalina in noradrenalina. Hormona se sproščata, ko ste pod stresom – sta razlog, da se poviša krvni tlak, pospeši srčni utrip in dihanje. Hkrati lahko ta reakcija sproži tudi izločanje drugega stresnega hormona – kortizola. In ti učinki lahko trajajo več ur. Če ste že sicer pod velikim stresom, lahko preveč kofeina stanje poslabša.

Zato bo morda zaradi uživanja manjših količin kave ali nič kave tudi manj stresno oz. boste stres občutili drugače.

Vsekakor bi bilo dobro ponovno razmisliti o uživanju kave ali zmanjšanju količine, če po pitju opazite fizične znake, kot so tresenje ali povečano znojenje. Prav tako je bolje, da skodelico kave preskočite, če ste ves čas pod stresom.

6. Lahko imate težave z zaprtjem

Jutranja kava ne spodbudi le vašega krvnega obtoka, ampak tudi prebavo. Če se odpoveste kavi, boste opazili spremembe v prebavi in morda vas bo na začetku pestilo zaprtje.

Ampak ne skrbite. Kmalu bo boljše. Lahko pa namesto kave zjutraj popijete toplo limando.

Preberite še:

Ali pa: Kava z limono za topljenje trebušne maščobe … Tako deluje!

 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič