Ta vegetarijanski recept je na družbenih omrežjih postal prava senzacija. Preizkusite ga tudi vi!
Sestavine:
Za tofu:
- 400 g tofuja
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 žlice balzamičnega kisa (v kolikor vam ne ustreza okus balzamičnega kisa, lahko uporabite sojino omako)
- 2 žlici vode
- Pol čajne žličke česna v prahu
- Pol čajne žličke čebule v prahu
- Pol čajne žličke paprike v prahu
- Sol in poper po okusu
- 6 žlic večnamenske moke
Za omako:
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 stroki česna, drobno nasekljani
- 1 skodelica zelenjavne jušne osnove
- 1 skodelica smetana za kuhanje (uporabite lahko rastlinsko)
- Pol skodelice naribanega parmezana (uporabite lahko rastlinskega)
- 1/3 skodelice sušenih paradižnikov, nasekljanih na manjše koščke
- 1/4 čajne žličke origana
- 1/4 čajne žličke timijana
- 1/4 čajne žličke čilija (opcijsko)
Priprava:
1. Tofu narežite na enakomerno debele rezine. V vsaki rezini zarežite več zarez, globokih približno 1 cm.
2. V posodi pripravite marinado: pomešajte 2 žlici oljčnega olja, balzamični kis, vodo, česen v prahu, čebulo v prahu, mleto papriko in sol. V marinado potopite tofu in ga pustite, da se marinira najmanj 30 minut (lahko tudi čez noč).
3. V globok krožnik stresite moko in v njej povaljajte vsak kos tofuja.
4. V ponvi segrejte žlico oljčnega olja. Na njem popecite tofu; na vsaki strani ga pecite približno 3 - 5 minut.
5. Ko je tofu pečen, ga umaknite na stran in pripravite omako. V ponvi segrejte 2 žlici oljčnega olja in na njem na hitro prepražite česen. Nato znižajte temperaturo ter dodajte jušno osnovo, smetano za kuhanje in parmezan. Vse skupaj dobro pomešajte in kuhajte nekaj minut.
6. Omaki primešajte še timijan, origano in sušen paradižnik. Vse skupaj dobro premešajte, nato pa v omako previdno položite še tofu. Pustite, da se vse skupaj kuha še nekaj minut, tofu pa vmes obrnite.
7. Jed lahko postrežete s krompirjem, testeninami, rižem ali drugo prilogo po izbiri.