Šparglji so še eno okusno darilo narave in odlični očiščevalci organizma. Tisti, ki špargljev še niste pripravljali, morate vedeti, da je njihova uporaba v kuhinji preprosta in predvsem velja, da se splača!
Divji šparglji so prehransko najbogatejši. Najprej so jih uporabljali v zdravilne namene, zdaj pa vsaj večina pozna njihovo kulinarično vrednost. Lahko bi rekli, da ni slabe jedi ali recepta s temi zelenimi poganjki. Vse je dobro.
Nabiramo jih od konca marca, v aprilu in maju, sezona pa lahko traja tudi še tja do junija, odvisno od vremenskih razmer.
Nabiramo tiste šparglje, ki se ob prepogibanju prelomijo, počijo, saj to pomeni, da niso oleseneli. Vedno pustimo kakšen poganjek, da se rastlina lahko obnovi in odžene nove.
Tri 'ta hitre' jedi iz špargljev
Sestavine: šparglji, jajce, limona, olivno olje, maslo, pršut, belo vino, pinjole, česen, kruh, skuta, kisla smetana/mladi sir.
Čiščenje špargljev:
Oleseneli del odlomimo. Kje je ta del, nam bo 'pokazal' kar špargelj, saj se prelomi prav na meji med olesenelim in neolesenelim delom.
Preostanek rastline lahko nalomimo na dva do tri centimetre dolge dele, ki jih potem uporabimo pri kuhanju.
Vršički špargljev so najbolj nežen del rastline, zato jih dodamo najpozneje, še bolje pa je, da jih kuhamo pokonci v posebni posodi, kjer se vršički kuhajo v sopari.
Olesenelih delov ne zavržemo, saj iz njih lahko pripravimo jušno osnovo.
Špargljev namaz
- Očiščene šparglje v slani vodi kuhamo do mehkega. To traja približno 10 minut.
- Ohlajene šparglje pretlačimo skupaj s skuto in z malo kisle smetane ali mladega sira. Dodamo lahko tudi sveža zelišča, vendar ne premočna ali preveč, da ne prevladajo.
- Po okusu solimo, dodamo iztisnjen strok česna in postrežemo na zapečenih kruhkih.
Špargljeva solatka
- Skuhamo očiščena, vendar cela stebla špargljev. Pri tem pazimo, da ne polomimo vršičkov.
- Trdo skuhamo jajce.
- Šparglje položimo na krožnik, polijemo z olivnim oljem in limoninim sokom ter naribamo jajce.
Testenine s šparglji
- Na maslu prepražimo koščke pršuta, dodamo na lističe narezan česen. Ko česen zadiši, dodamo malo vode (lahko tudi malo belega vina) in na krajše dele nalomljene šparglje.
- Dušimo približno 10 minut.
- Prepražimo pinjole.
- Skuhamo široke rezance, primešamo pršut in šparglje ter posujemo s pinjolami. Hitro in vedno odlično.
Pripravila Maja Šušnjara Gabor