Tu je sezona čajev: preverite, kateri čaj naj bi prinesel največ dobrih posledic na zdravje (raziskava)

Tu je sezona čajev: preverite, kateri čaj naj bi prinesel največ dobrih posledic na zdravje (raziskava) (foto: Profimedia) Profimedia
26. 9. 2022

Kakšen čaj si najraje pripravite na mrzel dan? Raziskava pravi, da ena vrsta čaja lahko zmanjša tveganje za srčnožilne bolezni in kap. 

Novejša raziskava pravi, da naj bi vsaj dve skodelici črnega čaja dnevno na telo delovali blagodejno. Dobre posledice naj bi bile podobne kot pri zelenem čaju, črni čaj pa je lahko celo del zdrave rutine, kaže raziskava

Dve skodelici črnega čaja za zdravje

Če si namesto kave raje pripravite črni čaj, imamo za vas dobro novico. Tisti, ki tega še ne počnete, pa boste sedaj zagotovo hoteli poskusiti. 

V namen raziskave so strokovnjaki preučili zdravstvene podatke 498.043 oseb med 40. in 69. letom. Sodelujoči so na začetku izpolnili vprašalnik, ki je vseboval vprašanja o pitju čaja in drugih navadah, raziskovalci pa so podatke nato primerjali z možnostjo smrti zaradi katerihkoli zdravstvenih težav. Sodelujoče so nato spremljali 11 let. 

Rezultati:
Ljudje, ki so spili vsaj dve skodelici črnega čaja dnevno, so imeli od 9 % do 13 % manjše možnosti za smrt iz katerihkoli zdravstvenih razlogov kot tisti, ki črnega čaja niso pili.

Ljudje, ki so spili več črnega čaja, so imeli manjše možnosti za obolenje za srčnožilnimi boleznimi, ishemično bolezen srca in kap. 

Rezultati so bili enaki ne glede na to, kako so si sodelujoči čaj pripravili: hladen ali topel, s sladkorjem ali brez, z mlekom ali brez. Dobre posledice so raziskovalci opazili pri dveh skodelicah čaja dnevno. Večja količina ni nujno škodljiva, vendar ni prinesla še več pozitivnih zdravstvenih sprememb. 

Črni čaj vsebuje polifenole in flavonoide, ki zmanjšujejo oksidativni stres in blažijo vnetja v telesu. To je možen vzrok rezultatov, ki so jih dobili raziskovalci, saj oskidativni stres poškoduje celice, kar lahko v nekaterih primerih pripelje do rakavih obolenj. Vnetja v telesu pa so povezana s tem, kar jemo in pijemo, zato so mnoge bolezni lahko tudi posledica dolgotrajne slabše prehrane. 

Kljub vsem dobrim posledicam bo na tem področju potrebnih še več raziskav, saj so bili v tokratno raziskavo vključeni le belopolti ljudje.