Tudi vegetarijanci imajo radi burgerje in golaž

12. 4. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Tudi vegetarijanci imajo radi burgerje in golaž

Trenutno v Sloveniji, zlasti v Ljubljani, na vsakem koraku dobite hamburger, in to dober, pravi burger.

Nekoliko več težav z njimi pa imajo vegetarijanci, saj zapriseženi mesojedci nanje po navadi pozabijo. Torej, kaj dati v vegetarijanski burger, da ne bomo jedli le solate in kruha?

Hamburger s fižolovo polpeto

200 g suhega fižola
2 pesti ovsenih kosmičev
korenje
1 čebula
koriander ali peteršilj
sol, poper

Priprava:

1 Fižol dan prej namočimo in naslednji dan skuhamo v sveži, slani vodi. Korenje nastrgamo in čebulo nasekljamo. Kuhan fižol odcedimo, stresemo v skledo in pretlačimo tako, da se struktura še čuti, torej še ni popolnoma tekoč ali kašast. Dodamo korenje, čebulo, ovsene kosmiče in začinimo.

2 Oblikujemo polpete in jih v ponvi ali na žaru zlato popečemo na obeh straneh.

3 Potem seveda sestavimo burger – dodamo solato, paradižnik, pečene bučke, jajčevce in papriko, kečap ali kakšno drugo omako za burgerje. Odlično se bo prilegla koruzna ali polnozrnata bombeta.

Pogrešanega stevarda med letom golega našli na stranišču

Koruzne bombetke za fižolov burger

300 g polnozrnate ali pirine moke
300 g koruzne moke
mleko
2 žlici olivnega olja
10–15 g kvasa
sol

Priprava:

1 Pred pripravo vse sestavine za kvašeno testo segrejemo na sobno temperaturo.

2 Kvasec. V skledici zmešamo deciliter mlačnega mleka, zdrobljen kvas ter po žličko sladkorja in moke. Pokrijemo in pustimo vzhajati 10 minut.

3 V skledo presejemo obe moki. Na sredi naredimo jamico, v katero nalijemo kvasec. Dodamo olje in sol, potem pa po postopoma prilivamo mlačno mleko in zamesimo gladko testo, ki se ločuje od sten posode. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga v skledi pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati 30 minut. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati 20 minut. Testo razdelimo na 20 koščkov, ki jih oblikujemo v okrogle bombete. Naložimo jih v pekač, tega pa postavimo v hladno pečico, ki jo segrevamo na 50 °C. Bombete pustimo vzhajati 20 do 30 minut. Temperaturo v pečici zvišamo na 180 °C, bombete pa pečemo 20 do 30 minut.

Čičerkin golaž

200 g čičerke (lahko iz konzerve ali suhe)
1 srednje velika čebula
1 večji korenček
3 žlice olivnega olja
2–3 žlice moke
1 cm ingverja
sol
beli poper v zrnu
1/2 žličke karijevega praška
1/2 žličke kurkume

Priprava:

Čebulo in korenček narežemo ter ju popražimo na olju. Čičerko odcedimo in oplaknemo s hladno vodo. Odcejeno stresemo na prepražene sestavine, premešamo in zalijemo z vodo (okoli 2 litra). Začinimo s soljo, zavremo in počasi kuhamo 30 minut. Po potrebi po malem prilivamo vodo; glede na to, koliko je izpari. Pa tudi glede na to, kako gost golaž nam je všeč. Moko in karijev prašek gladko razmešamo z nekaj žlicami moke, mešanico pa nalijemo v lonec. Nazadnje v lonec drobno naribamo olupljen ingver. Golaž kuhamo še 10 minut, da se čičerka zmehča. Čičerkin golaž tik pred koncem kuhanja začinimo s sveže mletim poprom.

Pa dober tek!