Ali pogosto jeste konzervirano tuno? Vsekakor morate upoštevati te tri stvari, ki vplivajo na zdravje

30. 1. 2024
Deli

Prekomerno uživanje tune v pločevinkah lahko negativno vpliva na zdravje, pravijo strokovnjaki.

Ali pogosto jeste konzervirano tuno? Vsekakor morate upoštevati te tri stvari, ki vam jih bodo predstavili v članku.

1. Živo srebro in težke kovine

Ena glavnih slabosti pogostega uživanja tune v pločevinkah je prisotnost živega srebra v tej ribi, piše Novi list.

Preberite še: 

 

Odvisno od količine in predvsem vrste tune, ki jo zaužijete, je možno zaužiti bolj ali manj velike količine te snovi, kar vodi do morebitnih zdravstvenih tveganj.

Ta kovina se lahko kopiči v človeškem telesu, kar vodi do morebitnih nevroloških in razvojnih težav.

Študija iz leta 2020, objavljena v reviji "Environmental Research", je pokazala, da lahko visoka poraba rib z visoko vsebnostjo živega srebra, kot je tuna, poveča tveganje za nevrološke motnje.

Živo srebro, ki pride v okolje zaradi različnih proizvodnih dejavnosti, se odlaga v jezerih, rekah in oceanih.

Od tu očitno vstopi v življenjski cikel vodnih organizmov.

Toda živo srebro v oceanih je tudi produkt razgradnje naravnega organskega ogljika, poročajo znanstveniki v reviji Global Biological Cycles.

Ko živo srebro pride v vodo, ga v obeh primerih mikroorganizmi pretvorijo v zelo toksično obliko, imenovano metil živo srebro, ki se kopiči v mesu rib, ki jih uživamo.

  • Metil živo srebro se kopiči predvsem pri večjih plenilcih, zato je uživanje večjih rib, kot je tun, bolj tvegano kot na primer sardele.

Ribe imajo torej različne ravni živega srebra. Konzervirana tuna ima razmeroma visoko vsebnost živega srebra, zato bi njeno uživanje lahko postalo škodljivo pri več kot treh obrokih na teden.

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) ima skoraj vsakdo v krvi majhno količino metil živega srebra (vendar pod ravnjo, ki lahko povzroči zdravstvene posledice).

Toda metil živo srebro je močan nevrotoksin, zato lahko uživanje preveč rib dejansko povzroči zastrupitev z živim srebrom.

Simptomi vključujejo srbenje ali mravljinčenje v prstih na rokah in nogah, šibkost mišic, težave s koordinacijo, motnje govora in sluha ter zmanjšan periferni vid.

Poudariti je treba tudi, da so visoke ravni živega srebra pri NOSEČNICAH izjemno nevarne in lahko povzročijo motnje centralnega živčnega sistema pri njihovih otrocih.

Konzervirana tuna pogosto vsebuje velike količine natrija in konzervansov, ki so lahko škodljivi za zdravje srca in krvni tlak.

Konzervirana tuna pogosto vsebuje velike količine natrija in konzervansov, ki so lahko škodljivi za zdravje srca in krvni tlak.

Profimedia

2. Bisfenol A (BPA)

Prisotnost živega srebra zagotovo ni edini dober razlog za omejitev uživanja tune. Nekatere pločevinke tune lahko vsebujejo BPA, spojino, ki se uporablja v embalaži in lahko moti endokrini sistem.

Raziskava, objavljena v "Journal of Endocrinological Investigation" leta 2021, je povezala izpostavljenost BPA s hormonskimi spremembami.

Kot je pokazala nedavna študija, ki jo je izvedla revija "Il Salvagente", so vse konzerve tune, ki so jih analizirali laboratorijski tehniki skupine Maurizi, vsebovale sledi bisfenola A, snovi, za katero je EFSA tudi dvignila prag dovoljene meje migracije. kar 100-krat. Da bi to premagali, je priporočljivo izbrati stekleno embalažo, ki je s tega vidika najbolj varna.

3. Natrij in konzervansi

Konzervirana tuna pogosto vsebuje velike količine natrija in konzervansov, ki so lahko škodljivi za zdravje srca in krvni tlak.

Študija iz leta 2019 je poudarila povezavo med čezmernim uživanjem natrija in hipertenzijo.

Zato vedno poskušajte prebrati etikete in se odločite za različice z nizko vsebnostjo natrija brez dodanih konzervansov.

Preberite še: 

Zakaj je selen potreben za naše telo: V katerih živilih ga je največ in kaj, če ga imamo premalo?

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord