V čem se razlikujejo rjava in bela jajca?
Težko je najti živilo, ki je tako zelo vsestransko, kakor jajca. So nepogrešljiv dodatek k številnim namazom, kremam, testeninam, pecivu, obenem pa jih lahko brez težav pripravimo tudi kot samostojno jed.
Morda ste že opazili, da imamo danes na voljo bela in rjava jajca. V čem je razlika in katera izbrati?
Barvo jajc določa barva kokoši
Barva jajc je v resnici pogojena z barvo kokoši. Bele kokoši so pogostejše v ZDA, zato so tam bolj običajna bela jajca, medtem ko je v Evropi več kokoši z rjavim perjem, zato se pri nas pogosteje uporabljajo rjava jajca.
Najdemo lahko tudi jajca, ki imajo zelenkast ali moder odtenek, kar je spet odvisno od vrste kokoši.
Je kakšna razlika v kakovosti?
Ker so v Ameriki rjava jajca redkejša, so zato tudi dražja, iz česar se je razvil mit, da so bela jajca manj kakovostna ali manj zdrava. V resnici pa razlike v sestavi ni - rjava in bela jajca so po kakovosti povsem enaka.
Večja razlika je v načinu reje. Navadno velja pravilo, da so najbolj kakovostna jajca kokoši ekološke reje, saj take kokoši dobivajo samo naravno krmo, sama reja pa je veliko bolj prijazna živalim.
- Preberite tudi: TAKO bi morali v resnici prati sadje in zelenjavo
Vir: punkufer.dnevnik.hr