TAKO bi morali v resnici prati sadje in zelenjavo

TAKO bi morali v resnici prati sadje in zelenjavo (foto: Profimedia) Profimedia
20. 1. 2023

Kako pravilno oprati sadje in zelenjavo? Stavimo, da ste to do sedaj počeli narobe!

Sadje in zelenjava sta sestavni del zdrave prehrane, pri sami pripravi pa je pomembno, da živila ustrezno očistimo in s tem odstranimo morebitno zemljo, škodljive mikroorganizme in pesticide.

Na portalu health.com opozarjajo, da lahko neustrezno oprana hrana lahko privede do okužb z E. Coli, salmonelo in drugimi. Prav tako poročajo, da ostanki pesticidov na živilih lahko negativno vplivajo na hormone in reproduktivne organe.

Napake pri pranju sadja in zelenjave

To je nekaj pogostih napak pri pranju živil, ki se jim je bolje izogniti:

  • Pri pranju uporabljate mila ali detergente: kljub temeljitemu izpiranju lahko sadje/zelenjava absorbira milo ali detergente, ki lahko škodijo telesu. Pri pranju je najbolje, da uporabite samo hladno tekočo vodo.
  • Pri pranju si pomagate s kisom: ste že slišali, da lahko zelenjavo operete s pomočjo kisa? To sicer ni škodljivo, a so strokovnjaki že leta nazaj ugotovili, da ima pranje s kisom popolnoma enak učinek, kakor pranje z vodo. Iz tega naslova je uporaba kisa nepotrebna in nesmiselna, prav tako pa kis lahko negativno vpliva na sam okus živil.
  • Zelenjavo operete šele po tem, ko jo olupite: ob lupljenju lahko škodljivi mikroorganizmi ostanejo na nožu/lupilcu in se na ta način prenesejo tudi na hrano, ki jo boste zaužili. Zato je pomembno, da živila najprej dobro operete in se šele nato lotite lupljenja.
  • Živil po pranju ne obrišete: priporočljivo je, da izdelke po pranju posušite s čisto krpo ali papirnato brisačo, da dodatno zmanjšate število bakterij, ki so lahko prisotne na živilu.
Kako pravilno oprati sadje in zelenjavo?

Ključno je, da izdelke operete čim bolj temeljito in natančno. Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) priporoča, da sledite naslednjim korakom:

  1. Pred pranjem najprej temeljito umijte svoje roke s toplo vodo in milom.
  2. Najprej sadju/zelenjavi odrežite morebitne vdrtine in "buške".
  3. Izdelek nežno drgnite, medtem, ko ga držite pod hladno tekočo vodo. Pri živilih s tršo lupino (melona, kumara...) si pomagajte s ščetko, ki jo uporabljate izključno za čiščenje sadja in zelenjave.
  4. Oprana živila posušite s čisto krpo ali papirnato brisačo.
  5. Glavam solate ali zelja pred pričetkom priprave odstranite skrajno zunanje liste.

Pri pranju sadja in zelenjave je ključno, da ste natančni in temeljiti ter da tudi kasneje med samo pripravo poskrbite za ustrezno higieno.