25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Vegetarijanske ideje za žar

Vegetarijanske ideje za žar (foto: Arhiv revije Lisa) Arhiv revije Lisa
20. 7. 2012

Brezmesne dobrote so na pikniku vedno dobrodošle, še posebno, če gostite vegetarijance. Pazite le, da boste najprej pekli zelenjavne jedi in tako preprečili, da bi se na zelenjavo prijeli koščki mesa.

Pečene bučke na solati z mocarelo

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 bučki
  • sol, poper
  • 1 šop rukole
  • 1 šop mešanih zelišč
  • 250 g mocarele
  • sok in naribano lupino ½ biolimone
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 rdeč čili

Priprava:

Pripravite bučke in jih po dolgem zrežite na rezine. Rezine solite in jih pustite stati približno 10 minut. Pripravite rukolo in zelišča, mocarelo pa odcedite in zrežite na rezine.

Limonin sok zmešajte z lupino, oljem, soljo in poprom. Čili po dolgem razpolovite, mu odstranite semenje, ga oplaknite in zelo na drobno sesekljajte. Sesekljan čili vmešajte v solatni preliv.

Bučkine rezine osušite s papirnato brisačo in jih z obeh strani popecite na vročem žaru. Solato in zelišča razdelite po krožnikih, dodajte bučke in mocarelo ter vse pokapljajte s prelivom.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 290 kcal, beljakovine: 14 g, maščobe: 25 g, ogljikovi hidrati: 4 g.

Paprika na žaru - nadevana s kuskusom

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 8 rdečih špičastih paprik
  • sol, poper
  • 100 g rozin
  • 1 žlico česnovega masla
  • 350 ml juhe
  • 150 g instant kuskusa
  • 1 čebulo
  • 1 noževo konico karija v prahu
  • 1 noževo konico sambal oeleka
  • po 40 g mandljev in pinjol
  • 2 žlici masla

Priprava:

Paprike na eni strani po dolgem prerežite in jim odstranite semenje. V osoljeni vodi jih blanširajte 3 minute. Juho zavrite in ji dodajte rozine ter česnovo maslo. Kuskus prelitje z juho in ga pustite stati 5 minut, da nabrekne.

Čebulo olupite in sesekljajte. V kuskus vmešajte čebulo, kari, sambal oelek, mandlje in pinjole. Nadev po okusu še solite in poprajte.

Paprike napolnite z nadevom in odprtino spnite z zobotrebci. Premažite jih z maslom in jih z vseh strani pecite na žaru približno 15 minut.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 310 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 21 g, ogljikovi hidrati: 23 g.

Zelenjavni hamburger s polpeto iz čičerke

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 zavitek mešanice za čičerkine polpete (160 g)
  • 4 vejice peteršilja
  • ½ rdeče paprike
  • 2 beli čebuli
  • zmleto orientalsko kumino
  • čili v prahu
  • 4 žemljice
  • 2 žlički masla
  • nekaj listov zelene solate
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 1 rdečo čebulo

Priprava:

Mešanico za čičerkine polpete pripravite po navodilu z embalaže. Peteršilj oplaknite, osušite in sesekljajte. Pripravite papriko in čebulo ter ju na drobno sesekljajte. Čičerkini mešanici dodajte peteršilj, čebulo in papriko ter dobro premešajte. Maso začinite z orientalsko kumino in čilijem. Iz mase z mokrimi dlanmi oblikujte 4 polpete in jih na vročem žaru pecite z vsake strani po 5–8 minut.

Žemljice vodoravno prerežite in jih na prerezani strani popecite na žaru ter premažite z maslom. Pripravite solato, paradižnik in rdečo čebulo. Paradižnike prerežite na pol, čebulo pa zrežite na rezine. Spodnje polovice žemljic obložite s solato, paradižniki, čebulo in polpeti. Na vrh položite zgornje polovice žemljic in takoj postrezite.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 300 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 45 g.

Nabodala s tofujem

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 bučko
  • po 1 rumeno in rdečo papriko
  • 2 rdeči čebuli
  • 400 g naravnega tofuja
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper

Priprava:

Pripravite zelenjavo. Bučko po dolgem prerežite na pol in nato na rezine. Papriko zrežite na 2 cm velike koščke, čebulo pa na krhlje. Tofu odcedite in zrežite na 1 cm velike kocke.

Zelenjavo in tofu izmenično nataknite na lesena nabodala in jih premažite z olivnim oljem. Nabodala pecite na vročem žaru z vseh strani 5–8 minut. Začinite jih s soljo in poprom. Po želji jih postrezite s sladko-kislo čilijevo omako ali skutno-česnovo pomako.

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 170 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 4 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri