Velikonočne fulje

10. 3. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Velikonočne fulje

Fulje so značilna velikonočna jed na Goriškem. Nekoč so bogati goriški trgovci delili revnim meščanom suho pršutovo ali šunkino juho, da so lahko doma pripravljali fulje. Te so v Gorici imenovali tudi velikonočni 'pistun'.

Sestavine:

  • 50 dag kruha
  • 10 dag slanine
  • 1/2 čebule
  • 10 dag sladkorja
  • 15 dag rozin
  • naribana lupina 1/2 limone in 1/2 pomaranče
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 jajce
  • 5 dag bele moke
  • sol

Priprava:

Nariban kruh namočimo v suhi juhi, v kateri smo kuhali velikonočno šunko, ga odcedimo in ožmemo. Slanino narežemo na majhne rezine in ocvremo na sesekljani čebuli. Vse sestavine dobro pregnetemo in premešamo.

Oblikujemo za palec debele in 3–4 cm dolge svaljke. Povaljamo jih v moki in skuhamo v slani suhi juhi. Ko priplavajo na vrh, jih poberemo s penovko, odcedimo, malo osušimo in ponudimo z velikonočno šunko.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"