Da ne bosta na velikonočni mizi vedno svinjina ali govedina, letos pripravite poseben velikonočni jedilnik - okusno korenčkovo juho, smuča z limonino peno in sladico, kateri se ne bo mogel nihče upreti.
Predjed
Korenjeva juha s piščančjimi zvitki
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 šalotko
- 500 g korenja
- 3 žlice olja
- 1 žličko rjavega sladkorja
- 1 l juhe
- sol, poper
- malo limoninega soka
- 125 g fileta piščančjih prsi
- 2 žlici kremnega sirčka
- 2 žlici hladnega masla
Priprava:
Šalotko olupite in sesekljate. Korenje olupite in zrežite na rezine. Šalotko popražite na 2 žlicah olja. Dodajte korenje in ga popražite. Posujte ga s sladkorjem in karamelizirajte. Prilijte juho in jo v odkriti posodi povrite za četrtino. Začinite jo s soljo, poprom in limoninim sokom. Nekaj korenja poberite iz juhe. Juho zmeljite s paličnim mešalnikom in jo po želji pretlačite skozi cedilo.
Piščančje prsi oplaknite, osušite in plosko potolcite. Začinite jih s soljo in poprom ter premažite s sirčkom. Po zrezkih razporedite prihranjeno korenje, jih zvijte in povežite s kuhinjsko vrvico. Zvitke pecite na 1 žlici olja od 10 do 12 minut in po potrebi prilijte malo vode.
Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 180 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 8 g.
Glavna jed
Smuč z limonino peno in zelenjavo
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 korenčka
- 300 g brokolija
- 100 g sladkornega graha
- sol, poper
- 4 filete smuča (ali druge ribe, po 160 g)
- 2 žlici raztopljenega masla
- ½ šopka pehtrana
- 1 kozarec ribjega fonda (400 ml)
- 4 rumenjake
- 2 žlici suhega vermuta
- sok in naribana lupina 1 bio limone
- 1 žlico olivnega olja
- sladkor
Priprava:
Pripravite zelenjavo, jo po potrebi narežite in jo v vreli osoljeni vodi kuhajte približno 5 minut. Na cedilu jo prelijte z mrzlo vodo in jo dobro odcedite. Shranite jo na toplem.
Ribje filete oplaknite, osušite ter začinite s soljo in poprom. S kožo navzdol jih na vročem maslu pecite približno 3 minute, jih obrnite in nato pecite še 3 minute. Shranite jih v topli pečici.
Za omako oplaknite pehtran, ga osušite in na drobno sesekljajte. Skupaj z ribjim fondom, rumenjaki, vermutom ter limonino lupino in sokom ga denite v kovinsko skledo. Skledo postavite v vročo vodno kopel in mešanico stepajte toliko časa, da nastane gosta omaka. Omako odstavite iz vodne kopeli in ji z metlico primešajte olje. Omako začinite s soljo, poprom in sladkorjem.
Ribje filete in zelenjavo razdelite po krožnikih. Omako tik pred serviranjem še enkrat stepite, da postane penasta, in jo prelijte čez ribo.
Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 320 kcal, beljakovine: 37 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 4 g.
Sladica
Medeni savarin
Za 4 osebe potrebujete:
Za testo:
- 375 g moke
- ½ kocke kvasa
- 125 ml mlačnega mleka
- 100 g mehkega masla
- 3 žlice medu
- 2 rumenjaka
- 1 jajce
- naribana lupina 1 bio pomaranče
- 1 žlico vaniljevega sladkorja
- 1 ščepec kardamoma
- 1 ščepec soli
Poleg tega še:
- 25 g masla
- 125 g sesekljanih mandljev
- 40 g sladkorja
- 100 g smetane
- 4 žlice medu
Priprava:
Navedene sestavine za testo zgnetite v gladko in voljno kvašeno testo. Testo pustite vzhajati približno 30 minut. Štiri okrogle modelčke (premera 8 cm) namastite in posujte z moko. Testo razdelite na 4 dele in ga položite v modelčke. Pokrito pustite vzhajati 30 minut. Medtem pečico segrejte na 170 stopinj (ventilatorsko na 150). Testo pecite v pečici od 30 do 40 minut.
Maslo segrejte, dodajte mandlje in sladkor ter karamelizirajte. Krokant razmažite po papirju za peko in ga pustite, da se strdi in ohladi. Smetano čvrsto stepite. Med raztopite in mu primešajte ¾ krokanta. Ohlajenje savarine prelijte z medom in krokantom, obložite s stepeno smetano in posujte s preostalim krokantom. Zraven se prileže kompot.
Čas priprave: približno 2 uri 10 minut.
Na osebo: približno 960 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 56 g, ogljikovi hidrati: 95 g.