Verjetno že od nekdaj napačno začinite hrano - te začimbe se NE ujemajo (+ dobre kombinacije začimb za različne obroke)

11. 3. 2023
Deli
Verjetno že od nekdaj napačno začinite hrano - te začimbe se NE ujemajo (+ dobre kombinacije začimb za različne obroke) (foto: Profimedia)
Profimedia

Kuharji vam bodo povedali, da je okus precej odvisen od začimb, ki jih dodate hrani. Znate pravilno kombinirati začimbe? 

Iz prve roke lahko poveste, da tisto kosilo, ki ste ga pretirano solili, ni bilo dobrega okusa. Enako se lahko zgodi z drugimi začimbami: ista jed vam je lahko z drugačnimi začimbami zelo všeč ali pa nič posebnega. Poglejmo, kaj moramo vedeti o začimbah, da bodo zares dodale piko na i hrani.

Za začetek poglejmo, katere začimbe se med seboj ne ujemajo: 

Močne začimbe bodo zakrile okus blažjih začimb, ki ste jih dodali jedi, v kombinaciji z drugimi močnimi začimbami, pa ne bodo dale dobrega okusa in vsega skupaj bo enostavno preveč. 

Ne kombinirajte na primer več pekočih začimb v isti jedi - odločite se za eno in jo dozirajte v majhnih količinah, saj lahko vedno dodate, če boste hoteli. Če želite določeno močno začimbo poudariti, dodajte citruse, ki bodo naredili natanko to. 

Katere začimbe so močnega okusa in vonja? 

  • ingver
  • janež
  • česen
  • hren
  • čebula
  • drobnjak
  • komarček
  • nageljnove žbice
  • kardamom
  • kumina

S kuhanjem lahko malce ublažite ostrino teh začimb, če jih boste dozirali zmerno, pa bodo ravno prav začinile vaš obrok. Tako okus ne bo pretirano močen. Verjetno boste kakšen nasvet o tem našli tudi v vaših kuharskih knjigah, ki jih že dolgo niste odprli ali na kuharskem tečaju, kjer vas bodo podučili pravi strokovnjaki. 

Katere začimbe gredo h katerim obrokom?

Sedaj pa k temi, ki vas verjetno najbolj zanima. Preverite, ali ste do sedaj spodnje jedi začinili pravilno. Še vedno pa si pustite prostor za eksperimentiranje in poskušanje svojih kombinacij. Nenazadnje ste vi tisti, za kogar kuhate, zato morajo biti jedi všeč predvsem vašim brbončicam.

Katere začimbe se priležejo katerim jedem? (Začimbe so odvisne od tega, kaj kuhate.)

NAJPREJ MESO:

Govedina

Govedini lahko dodate mnogo začimb, seveda glede na izbrano jed: lovorov list (že eden bo včasih dovolj), feferone, čili, koper, ingver, gorčico, majaron, origano, peteršilj, rožmarin in timijan. 

Svinjina

Upoštevajte, kako je svinjina začinjena v vašem receptu, lahko pa dodate tudi: baziliko, kardamom, nageljnove žbice, kari, ingver, majaron, gorčico, origano, peteršilj, rožmarin, žajbelj in timijan. 

Perutnina

Jo jeste pogosto? Že pri najenostavnejših jedeh s perutnino morda uporabljate napačne začimbe, ali pa bodo naštete poudarile okus. Seveda ne dodajte vseh, prilagodite jih temu, kar kuhate: janež, lovorov list, feferon ali kari (nikoli oba), koper, ingver (močna začimba), majaron, gorčica, muškatni orešček, peteršilj, poper, žajbelj in timijan.

Ribe

Sem dodajamo tudi ribe, čeprav jih ne umeščamo med meso. Priprave rib se marsikdo raje ne loti, a v resnici ni tako zapleteno. Na spletu poiščite kakšen recept, pri začimbah pa izbirajte med: janežem, baziliko, lovorovim listom, karijem, koprom, koromačom, ingverjem, majaronom, muškatnim oreščkom, origanom, peteršiljem in timijanom. 

ZELENJAVA: 

Čeprav nekatera zelenjava že sama po sebi da dovolj okusa, jo je dobro začiniti. Seveda si jo pripravite brez začimb, če vam je okus že tako ali tako všeč. 

Krompir

Pri krompirju imate več možnosti priprave, glede na to pa vključite še začimbe: bazilika, kumina, koriander, koper, koromač, majaron, origano, peteršilj, rožmarin, žajbelj in timijan.

Brokoli

Izbrali smo ga, ker ima slab sloves, vendar je hranljiv in lahko je odličnega okusa. Ko boste pripravljali kaj iz brokolija, uporabite: gorčico, muškatni orešček ali žajbelj. 

Gobe

Ko kuhate z gobami, boste verjetno dodali veliko začimb, ki pašejo k jedi, kamor so umeščene. Ko želite, da izstopajo, pa jim dodajte le česen ali žajbelj, pa bo popolnoma dovolj. 

Paradižnik

V solati ali v loncu, paradižnik je uporaben čez celo leto. Dobro se ujame z nekaj več začimbami: bazilika, nageljnove žbice, kumina, koromač, majaron, origano. 

Jajčevec

Si ga radi pripravite? Poskusite ga še z origanom ali peteršiljem. 

Buča

Ker je edinstvenega sladkega okusa, lahko bučno juho, pečeno bučo in druge jedi hitro pretirano in napačno začinite ter uničite okus. Kombinirajte jo s kardamomom, ingverjem in muškatnim oreščkom. 

Viri: homegrownherbgarden.com, Zadovoljna.rs
Prisluhnite še pogovoru s prehranskim strokovnjakom Jernejem Ogrinom na aktivni podkastu: 

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?