Vsi razlogi, zakaj je dieta v januarju izjemno slaba odločitev

Vsi razlogi, zakaj je dieta v januarju izjemno slaba odločitev (foto: Profimedia) Profimedia
4. 1. 2023

Ste si ponovno zadali tisto obljubo: januarja začnem jesti zdravo? Je to vključevalo strogo dieto, ki se je že držite? Naj vam povemo, zakaj je to slaba ideja. 

Vsako leto je toliko zaobljub o hujšanju in zdravi prehran, a že decembra lahko napovemo, da bodo ostale neizpolnjene. Zakaj? Razlogi so si različni in nekateri celo začnejo z dietami, potem pa se kmalu zatakne. Poglejmo razloge, zakaj je januarska dieta slaba ideja, ki ji ni vredno posvečati časa. 

Ne zadajte si januarske diete, ker ...

Vas ne bo osrečila

In to je v veliki večini tudi razlog, zakaj dieta ne uspe: ni dosegljiva in ob njej se oseba počuti negativno, obupano, prikrajšano ... 

Morda vam uspe izgubiti nekaj teže in boste nekaj časa na svojem cilju, a s takšno dieto, ki prepoveduje in pri kateri ste skoraj vedno lačni, vam postave ne bo uspelo ohraniti. Tudi srečni ne boste, verjetno. Razveselili vas bodo komplimenti, v sebi pa boste vedeli, da bi veliko raje pojedli kos torte ali nekaj piškotov. Poleg tega v procesu hujšanja vedno potrebujete vadbo (četudi vaša nova dieta pravi, da je vse v hrani in boste shujšali v dveh tednih). 

S tem rečete NE nečemu drugemu

Odreči se nečemu ni nujno slaba odločitev. Življenje je pravzaprav vrsta odločitev, ki jih moramo sprejemati vsak dan in tudi za daljše obdobje. Pa vendar, ko rečete DA dieti, čemu se odpoveste? 

  • Spontanemu druženju s prijatelji ob rogljičku in kavi? 
  • Odzivu na lakoto?
  • Učinkovitemu izpolnjevanju nalog, ker stalno mislite na hrano?
  • Uživanju v obrokih?
  • Energiji, naspanosti, zdravju?

Razmislite, ali je zares vredno. 

Ni potrebe po izločanju določenih skupin živil

Ste na kaj intolerantni in imate zdravniško priporočilo, ki pravi, da določenih živil ne smete uživati? Potem se tega vsekakor držite. Izognite pa se trendom, ki narekujejo, da je gluten slab, da ne potrebujete ogljikovih hidratov ali katerih drugih živil. Opazujte, po katerih živilih ste npr. napihnjeni ali se slabše počutite in se jim izognite, ni pa potrebe, da izključite kar celotno skupino. To telesu ne bo prineslo nič dobrega, le pomanjkanje določenih hranil, manj energije, ali še večjo željo po nečem, če se npr. odpoveste vsem sladkarijam. 

Profimedia
Ne deluje

Ne, ne moremo napovedati prihodnosti, lahko pa napovemo, da dieta ne bo zares delovala. Tudi zato, ker so diete dandanes tako dobro skrite v "zdrav jedilnik" ali "zdrav način prehranjevanja", kjer mislite, da boste pač začeli jesti malce bolj zdravo, v resnici pa dobite dieto, ki ji ne boste morali slediti celo življenje. 

Če sledite načrtu, ki določa, kaj natanko morate jesti, kdaj morate jesti, kako velike naj bodo porcije, kaj prepoveduje - je to dieta. 

Diete običajno niso fleksibilne, pogosto zahtevajo stradanje, prepovedujejo najljubše stvari, določajo natančen jedilnik ali vključujejo enolično prehrano... zato ne zdržijo dolgo. 

Telo vsak dan naredi veliko dobrega za vas

Ko ste se izgubili v kritiziranju svojega telesa, ste hkrati pozabili, koliko dobrega telo vsak dan počne: premaga fizične napore, ohranja vas pri življenju (četudi mu ne nudite hranljivih snovi), omogoča vam delo v službi, razmišljanje, odzove se na vse mogoče situacije (stresne, žalostne, nepričakovane ...). 

Odnos do telesa boste morali zelo popraviti in začnete lahko pri tem, da se mu vsak dan zahvalite za vsaj eno stvar. 

Vodi v prenajedanje in slabo vest

Prenajedanje je pogost odziv na dieto. Zadamo si število kalorij ali si prepovemo 90 % živil, ki jih obožujemo. Nekaj časa (teden, morda celo mesec) zdržimo, potem se zlomimo in pristanemo na kavču z vrečko čipsa. Sledi cel zavitek piškotov, čokolada, banjica sladoleda ... Za češnjo na smetani pa slaba vest. 

Ne skrbite, to je normalen odziv na prepovedovanje, pravzaprav niste naredili ničesar narobe (razen tega, da ste se lotili diete).