Ali je uživanje proteinskih napitkov priporočljivo?

Ali je uživanje proteinskih napitkov priporočljivo? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
1. 8. 2014

Proteinski napitki se uporabljajo kot dopolnilo k prehrani ljudi, ki potrebujejo večje količine proteinov. Običajno so to vrhunski športniki, rekreativni športniki in nekateri bolniki.

Bistvo vsega je, da so proteinski napitki koncentrirani proteini. Tako ne obremenjujete želodca, če potrebujete večje količine teh. Če hoče športnik s hrano dobiti dovolj proteinov, bi moral poleg vsega nenehno skrbeti tudi ali ni morda zaužil preveč maščob in/ali ogljikovih hidratov, ki se nahajajo v običajni proteinski hrani, kot je na primer meso.

Kateri napitek izbrati

Proteinski napitki se razlikujejo drug od drugega. Nekateri so narejeni na osnovi soje, drugi na osnovi sirotke. Nekateri med njimi vsebujejo še druge dodatke, o katerih se je dobro poučiti. Pozorni bodite tudi na to, kje izdelujejo osnovne sestavine, kakšni so njihovi certifikati ... Preverite, ali vsebujejo naravna ali umetna barvila.

Dobro je vedeti tudi, ali je koncentracija proteinov v prašku skoraj 100 % ali so mu dodani tudi ogljikovi hidrati. 'Weight gainerji' so na primer praški, ki pomagajo povečati telesno težo in so mešanica proteinov, ogljikovih hidratov in maščob.

Ali je uživanje proteinskih napitkov priporočljivo?

Če že s prehrano zaužijete dovolj proteinov dnevno, napitki niso potrebni. Dodatke k prehrani uporabimo torej šele takrat, ko imamo v osnovi urejeno prehrano in prehranjevalne navade ter ugotovimo, da to ne zadosti našim potrebam.

Zakaj?

Vrhunski športniki in body builderji, ki hočejo povečati mišično maso, potrebujejo 1,8 g proteinov na kg telesne teže. Če tak športnik tehta 70 kg, mora vnesti približno 126 g proteinov na dan.

Pri rekreativcih, ki zmerno trenirajo in uživajo preveč proteinskih napitkov, pa lahko pride do preobremenitve jeter in nato celotnega telesa s sečnino in amoniakom.

Namreč, proteini se v telesu razgradijo v aminokisline. In če v mišicah ni sprožen proces anabolizma (=vgrajevanja aminokislin iz v mišično tkivo), se odvečne aminokisline deaminirajo (odstrani se odvečni dušik) in nastaneta škodljiva odpadna produkta sečnina in amoniak.

Zato imajo ljudje, ki uživajo preveč proteinske hrane tudi izrazito rumen seč, njihova koža ima neprijeten vonj itd. Torej, preveč proteinov je lahko škodljivo za telo.

Robert Pal, svetovalec za prehrano

Preberite tudi: