Celiakija: prehrana brez glutena

12. 12. 2008
Deli
Celiakija: prehrana brez glutena

Celiakija je avtoimuno obolenje tankega črevesja (poškodba črevesja zaradi glutena) in je v zadnjem času ena pogostejših bolezni prebavnega trakta tako pri otrocih kot pri odraslih. Celiakijo po svetu poznajo povsod tam kjer ljudje uživajo krušna žita - pšenico, rž, ječmen in oves. Zdravimo jo z ustrezno prehrano, iz katere popolnoma izključimo gluten. Vnetje sluznice tankega črevesja se umiri in sluznica se normalizira. Način prehranjevanja brez glutena je za bolnike s celiakijo doživljenjski.

Gluten je beljakovinska snov (prolamin), ki jo najdemo v endospermu krušnih žit, kot so pšenica, ječmen (ješprenj), rž, *oves, pira (prvobitna vrsta pšenice), kamut (križanec med pšenico in ržjo) in tritikala. Značilnost in osnovna funkcija glutena je formiranje lepka, ta veže vodo in skrbi za povezanost in elastičnost testa.

Piščančji mini fingersi iz Perutnine Ptuj, so brez glutena in bodo dobrodošla popestritev za vse tiste, ki ne smejo uživati pšenice, imajo celiakijo in nenazadnje tudi za vse, ki tovrstnih prepovedi nimajo. Sigurno imate pomisleke, saj gre za paniran izdelek, ki ga moramo ocvreti – to pa ni več zelo »zdrava prehrana«. Vse je odvisno od kombinacije kaj uživamo zraven, nenazadnje pa jih lahko pogrejemo v ventilacijski pečici in se izognemo dodatni maščobi. Za zdrav brezglutenski obrok predlagamo Piščančje mini fingerse brez glutena s popečeno zelenjavo in čičeriko.

Piščančji mini fingersi brez glutena s popečeno zelenjavo in čičeriko

Sestavine za 4 osebe:

  • 375 g Piščančjih mini fingersov brez glutena
  • 250 g sveže, na kolobarje narezane bele čebule
  • 250 g rdeče paprike
  • 250 g rumene paprike
  • 350 g bučk
  • 300 g kuhane čičerike
  • 200 g svežega, na kocke narezanega paradižnika
  • 150 g kisle smetane
  • 100 ml repičnega ali arašidovega olja
  • začimbe: nastrgan svež ingver, sol, poper, drobnjak

Priprava:

Zelenjavo najbolje popečemo v voku, kjer lahko zelo dobro segrejemo olje. Tako zelenjava ostane prijetno hrustljava. V voku torej segrejemo olje, dodamo na kolobarje narezano belo čebulo, ko zarumeni dodamo na krajše tanke rezine narezane bučke in rumeno ter rdečo papriko. Ko je zelenjava popečena (5-7 minut), dodamo še na kocke narezan svež, dobro zrel paradižnik.

Solimo, dodamo začimbe, predvsem drobnjak in nekaj sveže naribanega ingverja ter na koncu čičeriko, ki smo jo prej kuhali v slanem kropu. Medtem smo v pečici pogreli Piščančje mini fingerse po navodilih iz embalaže. Na krožnik serviramo Piščančje mini fingerse, popečeno zelenjavo s čičeriko in okrasimo z žlico kisle smetane. Hiter, lahek in kljub paniranemu izdelku, je pripravljen zdrav obrok, otroci ga bodo vzljubili, zraven pa še zelenjavo! Dober tek!

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"