Čemaž očisti telo

29. 3. 2011

Uživali so ga že Rimljani, mi pa mu največkrat rečemo tudi divji česen. Čemaž ima res podobne lastnosti kot česen, vendar je še bolj zdravilen. Posebej priporočljiv je za spomladansko očiščevalno kuro.

Spodbuja namreč delovanje žlez in krvni obtok ter očisti kri, ledvice in mehur ter prebavno pot (izboljšuje aktivnost želodca in črevesja, odpravlja pa celo gliste).

Posledično seveda ublaži težave, ki jih povzročijo želodčne nepravilnosti (motnje srca, nespečnost), in težave zaradi poapnenja žil ali visokega krvnega pritiska (omotica, pritisk v glavi).

Nasvet: S predolgim kuhanjem se sestava zelišča spremeni. Okus je podoben žveplu, izgubi pa tudi veliko vitamina C. Čemaž zato raje uporabljajte v hladni kuhinji. Slasten je kot dodatek maslu ali skuti, kot pesto (glej spodaj), kot čemaževo začimbno maslo za meso in ribe ali pa kot začimba za solate in zelenjavo. Sesekljan nadomesti čebulo ali česen.

  • Aromatičen pesto: Sesekljajte 20 listov in jih zmeljite v mešalniku skupaj z 2 žlicama pinjol, malce olja, soljo in poprom. Nato primešajte še 100 ml oljčnega olja.