Čemaž očisti telo

29. 3. 2011

Uživali so ga že Rimljani, mi pa mu največkrat rečemo tudi divji česen. Čemaž ima res podobne lastnosti kot česen, vendar je še bolj zdravilen. Posebej priporočljiv je za spomladansko očiščevalno kuro.

Spodbuja namreč delovanje žlez in krvni obtok ter očisti kri, ledvice in mehur ter prebavno pot (izboljšuje aktivnost želodca in črevesja, odpravlja pa celo gliste).

Posledično seveda ublaži težave, ki jih povzročijo želodčne nepravilnosti (motnje srca, nespečnost), in težave zaradi poapnenja žil ali visokega krvnega pritiska (omotica, pritisk v glavi).

Nasvet: S predolgim kuhanjem se sestava zelišča spremeni. Okus je podoben žveplu, izgubi pa tudi veliko vitamina C. Čemaž zato raje uporabljajte v hladni kuhinji. Slasten je kot dodatek maslu ali skuti, kot pesto (glej spodaj), kot čemaževo začimbno maslo za meso in ribe ali pa kot začimba za solate in zelenjavo. Sesekljan nadomesti čebulo ali česen.

  • Aromatičen pesto: Sesekljajte 20 listov in jih zmeljite v mešalniku skupaj z 2 žlicama pinjol, malce olja, soljo in poprom. Nato primešajte še 100 ml oljčnega olja.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri