Čudodelno grozdje

18. 9. 2008
Deli

Sočne grozdne jagode so odličen vir življenjske energije in mladostne polti.

Sveže in dobro grozdje prepoznamo po značilnem vonju ter rahli beli oblogi na jagodah. Ravno zaradi te obloge hranimo grozdje neoprano in na hladnem. Oprano grozdje moramo pojesti v enem dnevu.

Najbolj zdravo je črno. Njegovi polifenoli ohranjajo gibljivost sklepov, zavirajo kalcinacijo (ugodno za srce) in nastanek oziroma razvoj kariesa.

Izvleček iz listov trte rdečega grozdja krepi vene. Polifenoli ščitijo tudi pred kislimi radikali, ki pospešujejo staranje, magnezij v grozdju pa sprošča mišice. Izvlečke grozdja uporabljajo tudi v kozmetični industriji, v kremah za obraz, maskah in pilingih.

Zobajte sveže sadje

Najboljše se skriva v lupini in pečkah, zato je uživanje sadja bolj zdravo kot pitje grozdnega soka. Pečke vsebujejo kalcij za stabilne kosti in zobe ter magnezij za močne mišice. Oba minerala pomagata pri boljši porabi telesne energije in sta tako nepogrešljiva pri zdravem hujšanju.

Zeleno zlato v zdravi kuhinji

Ni nujno, da je vedno le oljčno olje. Ravno tako polnovredno je olje iz grozdnih pečk. Njegove nenasičene maščobne kisline ohranjajo raven holesterola v zdravih mejah.

Majhne energijske bombe

Rozine so grozdne jagode, ki so izgubile vodo, hranilnih snovi pa ne. Grozdni sladkor nas hitro oskrbi z energijo, balastne snovi pospešijo prebavo, vitamini in minerali pa poskrbijo, da ostanemo v formi. Rozine je splošno ime za suhe grozdne jagode. Sultanine so rozine iz svetlega grozdja, temnim, večjim rozinam pa pravimo korinte.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek