Hrenovke s paradižnikom in mozzarelo

24. 10. 2008
Deli
Hrenovke s paradižnikom in mozzarelo

Prehrana je tesno povezana z zdravjem ljudi. Uravnotežena (varovalna) prehrana je tista, ki organizmu zagotavlja ne le dovolj energije, temveč tudi dovolj vseh hranilnih in zaščitnih snovi, varuje naše zdravje, in kadar je treba, sodeluje v boju z boleznijo.

Ne poznamo dobrih in slabih živil, poznamo le dobro in slabo prehranjevanje. Manjše spremembe v prehranjevalnih navadah vodijo k velikim spremembam v zdravju. Jesti kakovostno torej pomeni dlje živeti.

Zaposlenim ženskam velikokrat zmanjkuje časa za kuhanje, zlasti zamudna pa je priprava zelenjavne enolončnice – mineštre, kot jo radi poimenujejo Primorci. Mineštre, obare ali pisane zelenjavne juhe z nekaj škroba in beljakovin so okusen hranljiv, a energijsko reven obrok. Idealne za dame, ki bijemo večni boj s kilogramčkom ali dvema preveč. Svetujem, da si med vikendom, zlasti zdaj, ko prihajajo mrzli megleni dnevi, pripravite okusno enolončnico, ki jo lahko shranite v hladilniku in je čez dan ali dva pripravite kot hitro kosilo, večerjo ali vmesni obrok.

Mehiška koruzna obara s hrenovko

Sestavine za 4 osebe

  • 50 g masla ali oljčnega olja
  • 1 skodelica na kocke narezane čebule
  • 4 skodelice srednje velikih olupljenih paradižnikov, narezanih na kocke
  • 2 skodelici na kocke narezanega krompirja in korenčka
  • 4 skodelice vložene koruze
  • ? stroka česna in zelena za okras
  • 5 skodelic posnete goveje ali piščančje juhe
  • 1, 5 skodelice manj mastne sladke smetane (10 % mlečne maščobe)
  • 1 skodelica svežega graha
  • 1 par hrenovk s paradižnikom in mozzarelo
  • ? žličke začimb: origano, timijan, bazilika, poper
  • sol

Ker je nemogoče obaro pripraviti le za eno osebo, so navedene sestavine za 4 do 6 oseb, odvisno, koliko je boste pojedli.

Priprava

V loncu segrejemo maslo ali oljčno olje, dodamo na kocke narezano čebulo, krompir, korenček in malo stisnjenega česna za aromo. Pražimo toliko časa, da čebula postekleni. Dodamo sladko koruzo in pražimo še pet minut. Primešamo moko in kuhamo na blagi temperaturi minuto ali dve. Vse skupaj zalijemo s posneto govejo ali piščančjo juho ter dodamo na kocke narezan paradižnik. Pustimo, da se počasi kuha 30 do 35 minut. Dodamo smetano in po želji kuhan grah (tudi svežega lahko, vendar ga damo v lonec skupaj s krompirjem), na kocke narezano hrenovko s paradižnikom in mozzarelo ter kuhamo še nekaj minut. Postrežemo vročo s kosom popečenega polnovrednega kruha.

Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. – klinična dietetičarka

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"