25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako pripraviti artičoke?

Kako pripraviti artičoke? (foto: Profimedia) Profimedia
12. 8. 2009

Artičoke izvirajo iz Afrike, kot zelenjavo pa so jo uživali že stari Rimljani, ki so jim poleg zdravilnih pripisovali tudi afrodiziačne učinke.

Že od nekdaj so veljale za priboljšek premožnejših ljudi, medtem ko se v zdravilstvu še danes uporabljajo kot učinkovita pomoč pri prebavnih težavah. Pospešujejo izločanje žolča, znižujejo raven holesterola v krvi in delujejo antioksidativno.

Sveže artičoke uživamo večinoma kuhane, z raznimi omakami, v katere pomakamo liste. Cvetove lahko tudi polnimo ali pečemo. Mesnato dno mladih artičok vlagamo v kis ali pa jih ocvremo.

Kako pripravimo artičoke?

Artičoke jemo tako, da posamezne liste izpulimo, jih s spod­njim mesnatim delom pomočimo v omako in z zobmi potegnemo mesnati del z lista. Nato s cvetišča odrežemo vlakna in tako pridemo do mesnatega dna, ki je najbolj cenjen del artičoke.

1. Z ostrim nožem odrežite pecelj. Pecelj lahko tudi odlomite na robu mize, s tem pa boste tudi odstranili neužitna vlakna s spodnje strani.

2. S škarjami ali z nožem porežite zunanje trde liste in konice. Iz cvetišča odstranite neužiten vlaknat del.

3. Zgornji, odrezani del artičoke takoj pokapljajte z limoninim sokom, da ne porjavi. Artičoke kuhajte v osoljeni vodi skupaj z rezinami limone približno 40 minut. Ne smete jih kuhati v aluminijasti posodi, ker artičoke postanejo črne.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri