Kokosovo olje

Kokosovo olje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 5. 2011

Kokosovo olje vsebuje zdrave maščobe, ki jih naš organizem učinkovito spreminja v energijo in jih ne skladišči v obliki maščobe, zato to olje ne redi. Kokosovo olje je nasičena maščoba, ki večinoma vsebuje srednjeverižne maščobne kisline, ne vsebuje pa nevarnih trans maščob.

Prav zaradi svoje nasičenosti je izjemno stabilno pri visokih temperaturah, tudi do 177 stopinj. Ker pri segrevanju ne izgubi koristnih lastnosti in sestavin, ga lahko brez skrbi večkrat uporabljamo za cvrenje.

Zaradi močnih antioksidantov olje ne postane žarko več let. Prozorno kokosovo olje je pri temperaturah nad 26 stopinj v tekočem stanju, pri temperaturah pod 23 stopinj pa se strjuje v snežno belo maslo, ki ga ni treba hraniti v hladilniku.

Hladno stisnjeno ekstra deviško kokosovo olje ima zelo blag in svež vonj po kokosu in je sladkastega okusa. Uporabljamo ga lahko kot samostojen namaz in  pri pripravi peciva, pri čemer z njim zamenjamo del masla ali druge maščobe.

Na voljo je tudi kokosovo olje, ki so mu s paro pri 100 stopinjah odvzeli vonj in okus. To olje je bolj primerno za cvrenje in dušenje mesa, rib in zelenjave, če se želite izogniti značilni kokosovi aromi.

S kokosovim oljem lahko pripravite vse vrste jedi, na primer namaze, ocvrta jajca, palačinke, pecivo, praženo zelenjavo, pečen krompir, juhe in tudi majonezo, saj ga preprosto uporabite namesto masla, margarine ali jedilnega olja.  Kokosovo olje lahko mešate tudi z drugimi olji, na primer z oljčnim ali sezamovim.

Majoneza s kokosovim oljem

Sestavine: 1 jajce, 2 rumenjaka, 1 žlica gorčice, 1 žlica limoninega soka, sol, poper, 120 ml stopljenega
kokosovega olja, 120 ml oljčnega olja

Priprava:

1 V mešalniku kremasto stepemo jajce, rumenjaka, gorčico in limonin sok ter po okusu solimo in popramo.

2 Med stepanjem počasi dodajamo olje, tako da ga najprej dodajamo po kapljicah, nato pa počasi prilivamo v tankem curku. Stepamo približno dve minuti, da olje ni več vidno in majoneza postane lepo gladka in kremna.