Leča - pozabljena super hrana

Leča - pozabljena super hrana (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 11. 2012

Leča je pravo super živilo, ki so ga poznali že v kameni dobi. Je idealno živilo za shujševalne diete, saj vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in mineralov. Čeprav je nizkokalorična, vas bo nasitila, hkrati pa bo poskrbela za dobro počutje in vitalnost. Zaradi velike vsebnosti cinka celo krepi potenco in povečuje spolno poželenje.

Hranilna sestava

Oskrbi nas z ogromno vlakninami in mineralnimi snovmi, predvsem z železom, kalijem, magnezijem in cinkom. Po količini železa lahko tekmuje z belim mesom ali ribami. Vsebuje tudi veliko lahko prebavljivih beljakovin (do 25 odstotkov) z visoko biološko vrednostjo.

Še posebej primerna je za vegetarijance, saj v kombinaciji z mlekom, jajci ali žiti zadovolji vse potrebe po aminokislinah.

Obogatena je z vitamini B-kompleksa, fitinsko kislino in zaviralci proteaz, vsebuje pa okoli 50 odstotkov ogljikovih hidratov in le 1, 5 odstotka maščob.

Zdravilne lastnosti
  • Vlaknine uravnavajo in pospešujejo prebavo, kalij pa ugodno vpliva na visok krvni tlak.
  • Znižuje visok holesterol, varuje pred srčno-žilnimi obolenji in uravnava raven krvnega sladkorja.
  • Cink pospešuje nastajanje hormonov (tudi spolnih) ter krepi delovanje živčnega sistema in možganov.
  • Zaviralci proteaz učinkujejo protirakavo, saj zavirajo nenadzorovano razmnoževanje rakavih celic.
  • Krepi delovanje imunskega sistema in spodbuja obnovo veznih tkiv.
Priprava in uporaba
  • Za lahek samostojen obrok k leči ponudite kruh in jogurt, kar vas bo oskrbelo s popolno kombinacijo aminokislin.
  • Privoščite si jo v polnovrednih solatah, juhah, enolončnicah, namazih, prikuhah ali kot dodatek k drugim jedem.
  • Bogastvo beljakovin, vitaminov in mineralov boste najbolje izkoristili, če jo boste uživali nakaljeno, ki je ni treba kuhati.
  • Čas kuhanja boste močno skrajšali, če boste lečo namakali čez noč. Pred kuhanjem vodo odlijte in prilijte svežo, saj se med namakanjem izločijo snovi, ki otežijo prebavo. Proti koncu kuhanja lahko dodate malo kisa, limoninega soka ali vina, da leča razvije poln okus.
  • Lečo vedno solite na koncu kuhanja, sicer bo ostala trda, začimbe in zelišča pa lahko dodate na začetku.
  • Začinite jo lahko z različnimi zelišči in začimbami. Dobro se ujema s peteršiljem, lovorjem, klinčki, papriko v prahu, pehtranom, koriandrom in timijanom. Lahko jo kombinirate tudi s paradižnikom, olivami, sezamom ali česnom.
Izberite pravo

V trgovinah boste našli štiri vrste leče: večjo rjavo, manjšo zeleno, rdečo (ki je lahko tudi že oluščena, tj. brez lupine in kalčka) in najmanjšo črno. Rjava leča ima okus po orehih in se kuha najdlje (od 40 do 60 minut, odvisno od tega, ali jo pred tem namakamo).

Leča je tem boljša, čim bolj drobna so njena zrna. Pri drobnih zrnih je delež lupine, kjer je aroma najboljša, večji.

Če jo hranite v zaprti embalaži v hladnem, temnem in suhem prostoru, ima skoraj neomejen rok trajanja.