Najboljša zelenjava za ta čas

3. 3. 2010
Deli

Za ohranjanje dobre kondicije in zdravja potrebujemo predvsem sveža živila. Tudi v zimskem času je v trgovinah pestra izbira sveže poletne zelenjave,  toda največ hranilnih snovi najdemo v gomoljasti zelenjavi in kapusnicah, ki lahko prezimijo.

1. Rdeča pesa

zmanjšuje negativen učinek antibiotikov. Vsebuje tudi veliko vitaminov B in folne kisline, zato lahko telo dobro absorbira železo. Gomolji so učinkoviti tudi pri pomanjkanju krvi. Rdečo peso lahko skuhate v lupini na enak način kot krompir in jo pojeste s skuto, lahko jo vložite v kisu ali pa surovo nastrgate v solato. Uporabljajte gumijaste rokavice, saj pesa pušča barvo.

2. Listnati ohrovt

je še posebej priljubljen na Primorskem, kupite pa ga lahko na primer na tržnici pri domačih pridelovalcih. Svoj poln okus razvije ob zmrzali in vsebuje veliko C-vitamina. Bolj so listi temno zeleni, bolj so bogati z vitamini in minerali. Hranilne snovi najbolje ohranite, če ohrovt dušite v majhni količini vode in ga zabelite z olivnim oljem. V juhah in prikuhah se lepo dopolnjuje s krompirjem.

3. Rdeče zelje

je bolj sladko od belega ter vsebuje več C-vitamina in selena. Pripravite lahko tako dušenega kot presnega v solatah, narezanega na tanke rezance. Za idealen okus ga začinite s cimetom, klinčki in pimentom. Uživanje zelja pogosto povzroča napenjanje, težavo pa omilite, če ga začinite s kumino in janežem.

4. Koleraba,

ki ji na Notranjskem rečejo tudi kavra ali kavla, ima sladkast okus, vsebuje kalcij in betakaroten. Veliki gomolji so v sredini velikokrat trdi in leseni, zato izberite raje drobnejše, ki so bolj sočni. Koleraba ne sme manjkati v goveji juhi, slastna je tudi v enolončnicah, pirejih in karijih.

5. Črni koren

pospešuje transportiranje hranilnih snovi in znižuje sladkor v krvi, zato je primeren tudi za diabetike. Uporablja se enako kot navadno korenje, le pri kuhanju izgubi nekaj okusa. Olupljen koren hitro porjavi, zato ga do priprave položite v okisano vodo. Solatam lahko dodate tudi okusne poganjke, mlade liste in cvetne popke.

6. Zelena

je na voljo listna, stebelna ali gomoljna. Listi se uporabljajo predvsem kot začimba, stebla in gomolj pa presni v solatah in kuhani v juhah. Zaradi visoke vsebnosti kalija zelena pospešuje odvajanje vode iz telesa. Gomolj bo ohranil belo barvo, če boste narezanega pokapali z limoninim sokom ali pa sok dodali vodi za kuhanje.

7. Brokoli

vsebuje veliko folne kisline, karotenoide in številne druge snovi, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek raka. Temnejši cvetovi vsebujejo več hranilnih snovi, manjši pa so okusnejši. Da ohranite čim več hranil, brokoli dušite v sopari ali ga kuhajte v majhni količini vode. Za cvetove je dovolj le nekaj minut, stebla pa se kuhajo nekoliko dlje. Uživate lahko tudi presnega.

8. Črna redkev

je bogat vir vitaminov, zato povečuje odpornost in lajša težave pri prehladu. Ker vsebuje eterično gorčično olje in žveplo, je težko prebavljiva. To omilite tako, da olupljeno naribate, zmešate s soljo in pustite stati, da spusti vodo. Ožeto dodate različnim solatam, samostojno pa jo pripravite s fižolom in bučnim oljem.

9. Brstični ohrovt

vsebuje veliko vitaminov skupine B. Brstiči rastejo na visokem steblu od pozne jeseni, zimski mraz pa jim daje še boljšo aromo. Pri nakupu izberite temno zelene in čvrste brstiče, porumeneli in uveli so že predolgo skladiščeni. Najboljši je dušen v osoljeni vodi in prelit z maslom, sicer pa ga lahko uporabite tako kot drugo zelenjavo.

10. Repa

 

vsebuje veliko balastnih snovi in je bogat vir antioksidantov. Kisamo in pripravljamo jo podobno kot zelje. Sveža repa nekoliko pekočega okusa je na voljo vse leto. Uporabna je za solate, juhe, enolončnice in prikuhe. Izbirajte manjše in čvrste gomolje, po možnosti s poganjki listov, cimami. Mlade repne cime vsebujejo veliko kalcija. S svojim pikantnim okusom so odlična popestritev solat.

11. Pastinak

 

vas oskrbi predvsem z vlakninami, kalijem in vitaminom C. Spominja na veliko peteršiljevo korenino s sladkastim okusom po korenju. Uporablja se na enak način kot navadno korenje. Danes ni preveč razširjen, nekdaj pa je bil poleg repe in krompirja  pomemben del zimske prehrane v Evropi.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger