Paprike, nadevane z ajdovo kašo in jurčki, iz krušne peči

Paprike, nadevane z ajdovo kašo in jurčki, iz krušne peči (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
30. 9. 2014

Recept za odlične nadevane paprike.

Sestavine:

Paprika/ajdova kaša/sveži jurčki/česen/vino/goveja osnova/sveža zelišča (timijan, rožmarin, majaron, drobnjak)

Sestavine za omako:

70 g masla/2 manjši beli čebuli/lovorjev list/muškatni orešček/timijan/česen/sladkor/7–8 dobro zrelih paradižnikov/1 dl rdečega vina/kajenski poper

Priprava:

Paprikam s koničastim nožem izdolbemo luknjo okoli peclja ter odstranimo semena in belo tkivo. V kozici segrejemo oljčno olje in na njem rahlo popražimo jurčke, dodamo začimbe in česen. Ko česen zadiši, vse skupaj zalijemo z belim vinom, nato pa še z govejo osnovo. Dodamo napol kuhano ajdovo kašo in jo kuhamo še nekaj minut, po potrebi še dodajamo govejo osnovo. S tako pripravljeno kašo nadevamo paprike in jih položimo v pekač.

Priprava omake:

Nežno raztopimo maslo in v njem počasi karameliziramo čebulo ter ji dodamo lovorjev list, muškatni orešček, timijan, česen, sladkor, sol in poper. Ko se čebula zmehča in lepo porumeni, ji dodamo malo kajenskega popra in na manjše koščke narezane paradižnike.

Vse skupaj na majhnem ognju kuhamo toliko časa, dokler se paradižniki ne razpustijo, nato pa zalijemo z rdečim vinom. Kuhamo še nekaj minut, da izparimo alkohol, nato pa pretlačimo skozi fino cedilo ter prilijemo k paprikam.

Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo in postavimo v peč za 1,5 ure. Med pečenjem paprike nekajkrat obrnemo.

Recept gostilne Lakner www.gostilna-lakner.si.