Po treningu je čas za to sladko poslastico (ne, ne boste se mogli upreti)

Po treningu je čas za to sladko poslastico (ne, ne boste se mogli upreti) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 3. 2021

Bananine ali beljakovinske palačinke, pečeni ovseni kosmiči, kremasti smoothieji … Verjetno ste poskusili že vse. Razen …

Teh noro dobrih beljakovinskih piškotov – s trojno čokolado!

Prepričani smo, da ste si že kdaj privoščili beljakovinske piškote ali tablice, a morda tiste, ki jih lahko kupite v trgovini. Lepo zapakirane in pripravljene na trenutek, ko naredite zadnjo ponovitev.

Imamo boljši predlog. Kupljene piškote zamenjajte s temi, ki jih boste pripravili sami doma.

Veliko prednosti je v tem, da si jedi in sladice pripravljamo sami:

  • nadzor imamo nad sestavinami,
  • popolno je za tiste, ki ste pozorni na makre,
  • pa tudi, verjemite nam na besedo, brbončice bodo zelo zadovoljne. (Ker včasih se pač moramo malce razvajati, kajne?)

Naslednji recept smo našli na spletni strani Laure Davis – For The Utter Love Of Food –, kjer deli svoje najljubše zdrave veganske recepte.

Je čas za eno majhno pregreho?

Tu je recept za 6 beljakovinskih piškotov (začeli bomo z vegansko različico):

Zato obvezno preberite tudi napotke na koncu članka!

Profimedia
Sestavine:
  • 6 čajnih žličk veganskega lešnikovega namaza s temno čokolado
  • 90 g dairy free masla
  • 100 g temnega sladkorja muscovado (muscovado sladkor je nerafiniran trsni sladkor)
  • 2 žlici rastlinskega mleka
  • 90 g samovzhajajoče moke (napotki spodaj)
  • 30 g surovega kakava v prahu
  • 30 g rastlinskih beljakovin v prahu z okusom vanilje
  • 30 g lešnikov (grobo nasekljanih)
  • ½ čajne žličke pecilnega praška
  • ščep soli
  • veganska bela čokolada (narezana na manjše koščke) (neobvezno)
Priprava:

Na peki papir razporedite 6 kupčkov lešnikovega namaza. Peki papir postavite v skrinjo za približno eno uro.

V večji skledi kremasto zmešajte maslo in sladkor. Mešajte tako dolgo, da postane maslo svetlejše barve. Dodajte mleko in spet dobro premešajte.

Nato vmešajte še preostale sestavine, vse, razen bele čokolade.

Testo mora biti čvrsto, ne preveč drobljivo in ne preveč mokro.  Razdelite ga na 6 enakih kosov.

Iz testa oblikujte 6 kroglic in jih z dlanjo sploščite. Na sredino vsakega piškota položite kupček zamrznjenega lešnikovega namaza in ga pokrijte s testom oz. ga dobro zavijte.  

Piškote razporedite po pekaču (poskrbite, da bo med njimi dovolj prostora), ki ste ga obložili s peki papirjem in pecite 10 minut pri 180 °C. Pečico predhodno segrejte.

Ko vzamete piškote iz pečice, morajo biti ti še malce mehki, saj se bodo strdili, ko se ohladijo.

Ko so piškoti še vroči, lahko potisnite v testo še nekaj koščkov bele čokolade.

Uživajte! Ampak zmerno. ;)

Dodatni napotki, ki pridejo prav:

Profimedia

Dairy Free maslo: z njim ravnate tako, kot bi z običajnim maslom v klasičnem receptu – tudi v veganski različici je treba maslo kremasto zmešati.

Samovzhajajoča moka: gre preprosto za moko, ki ji je že dodan pecilni prašek. Danes se skorajda v vseh trgovinah že najde takšna moka, no, moko pa si lahko pripravite tudi sami: razmerje med sestavinami je običajno 1 ½ čajne žličke pecilnega praška na skodelico moke, številni dodajajo tudi ščep soli za vsako skodelico moke.

Temen sladkor muscovado: naredi testo še posebej bogato (zaradi vsebnosti melase), česar ne boste dobili z uporabo običajnega sladkorja.

Rastlinsko mleko: uporabite lahko katerokoli rastlinsko mleko, a če bi radi poudarili lešnikov okus, avtorica priporoča lešnikovo mleko. Pazite le, da bo mleko nesladkano.

Beljakovine v prahu: izberite naravne (če že, potem telesu vedno ponudite beljakovine najvišje kakovosti). K temu receptu se dobro poda okus vanilje. Lahko izberete tudi okus čokolade ali beljakovine brez okusa.

Niste za vegansko? Brez skrbi ...

Tudi svoj najljubši recept za piškote lahko prilagodite in obogatite z beljakovinami

Profimedia
Tako je, uporabite lahko svoj najljubši recept za piškote. Še posebej, če stremite k bolj zdravim različicam in ste že našli tisto popolno zase.

Vendar pa morate vedeti, da dodajanje beljakovin precej spremeni teksturo testa in dobite lahko suhe in trde piškote.

To zlahka popravite tako:

1. 20 % moke zamenjajte z beljakovinami v prahu.

2. Pri tem boste zelo verjetno morali za 10 % zmanjšati tudi količino moke. Primer: če vaš originalen recept zahteva 100 g moke, zmešajte 20 g beljakovin v prahu in 70 g moke.

3. Bodite pripravljeni, da prvič morda kljub vsemu ne bodo uspeli – prilagajanje običajnega recepta za piškote, da bi dobili različico z visoko vsebnostjo beljakovin, zahteva nekaj poskusov.

4. Toda ne obupajte: začnite z zgornjimi napotki. Zmešajte primerno količino moke in beljakovin. Ocenite, ali je mešanica mokra, preveč suha ali se vam zdi ravno pravšnja. Če je testo mokro, dodajte nekaj moke. Če je suho, dodajte nekaj kapljic mleka. Dokler ne dobite testa prave konsistence.

5. Če boste uporabili beljakovine z okusom, prav tako ne pozabite: če boste denimo izbrali okus vanilje, potem lahko v originalnem receptu, če ta to zahteva, izpustite vaniljev ekstrakt. Če boste izbrali okus čokolade, boste morda morali zmanjšati količino kakava v prahu itn.

Poskusite tudi: