Poletna solata z lubenico in borovnicami + razlogi, zakaj jo morate preizkusiti

Poletna solata z lubenico in borovnicami + razlogi, zakaj jo morate preizkusiti (foto: unsplash) unsplash
9. 7. 2021

Poleti si privoščite osvežilne sladice, ki vas bodo hkrati tudi hidrirale. Sadne solate so odličen recept za vroče dni. 

Verjetno ne potrebujete posebnih razlogov, ki bi vas prepričali, da poleti kupite lubenico, pa vseeno je tu nekaj dobrih strani sadne solate: 

Hidracija: Poleti je priporočljivo uživanje živil, ki vsebujejo veliko vode in med njimi je tudi lubenica. Kljub temu pazite, da spijete dovolj vode in jo imate vedno pri roki. 

Malo kalorij: Če pazite na postavo ali se trudite izgubiti nekaj kilogramov, bo solata odlična sladica, saj vas bo nasitila, hkrati pa ne boste zaužili veliko kalorij (veliko manj kot s sladoledom). 

Likopen: Likopen je rdeče barvilo, ki daje barvo tudi paradižniku, grenivkam, marelicam …. In je eden od najmočnejših antioksidantov, ki skrbi za zdravje srca. 

Po vadbi: Sadna solata z lubenico in borovnicami je odlična kot obrok po vadbi, ko si mora telo povrniti zaloge glikogena. 

Sedaj pa k receptu. Za solato potrebujete: 
  • 6 skodelic kosov lubenice (brez semen)
  • 1 skodelico borovnic
  • 2 žlici medu
  • 1 žlico soka sveže iztisnjene limete ali limone
  • ½ čajne žlice sesekljane mete

V posodo dajte kose lubenice, v manjši posodi pa zmešajte med, sok limete in meto. Mešanico prelijte čez lubenico, nato potresite še z borovnicami. Solato postavite v hladilnik za pol ure in servirajte ohlajeno. 

Namig: mešanico, ki jo prelijete čez lubenico, prilagodite svojemu okusu. Namesto mete lahko na primer uporabite baziliko, namesto medu pa javorjev sirup ali pa sladila sploh ne dodate. 

Preverite še: