Poletna testeninska solata

8. 7. 2008
Deli
Poletna testeninska solata

Ko je čas za kosilo, sonce neusmiljeno pripeka, zato nam že na poti iz službe misel na kuhanje postane zoprna. Čeprav je kosilo drugi največji dnevni obrok, vam v vročem poletju ni treba predolgo stati za štedilnikom.

Na voljo imamo celo paleto raznovrstne poletne zelenjave, ki jo lahko na hitro pripravimo. Špinača in blitva sta idealni poletni zelenjavi, saj jima dodamo le nekaj kapljic oljčnega olja in že imamo del kosila na mizi. Zraven se imenitno poda v ponvi pečen losos, ki ga pokapljamo s svežo limono. Lahko pa pripravimo poletno kosilo že večer prej, ko se zunaj malo ohladi. Osvežilna hladna testeninska solata bo idealno poletno kosilo za vso družinsko.

Testeninska solata

Sestavine:

  • 150 g kuhanih polnozrnatih testenin
  • 50 g rdeče paprike
  • 50 g zelenega svežega radiča
  • 50 g koruze v zrnju
  • 25 g pora (rumeni del)
  • 50 g Slim Fit hrenovke
  • 50 g kisle smetane
  • sveža bazilika, sušen paradižnik, limonin sok
Priprava:

Polnozrnate testenine skuhamo in ohladimo. Da se ne sprimejo, dodamo nekaj kapljic oljčnega olja. Rdečo papriko, por in radič zrežemo na drobne koščke in jih skupaj s preostalimi sestavinami primešamo k testeninam. Hrenovk Slim Fit ni treba kuhati, le narežemo jih med solato.

Na koncu dodamo drobno sekljano svežo baziliko in suhe paradižnike. Zmerno solimo z jodirano soljo in pokapljamo z limoninim sokom. Solato hranimo v dobro pokriti posodi v hladilniku. Če jo pripravimo za vso družino, zgornje količine posameznih živil ustrezno povečamo.

Testenineka solata (na serviranje): energija 440 kcal; energija 1850 kJ; beljakovine 21, 1 g; ogljikovi hidrati 61 g; maščobe 12 g

Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. – klinična dietetičarka

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord