Pri pripravi rižote delate 2 NAPAKI, ki jo naredita manj zdravo (+ trik, za bolj kremni okus!)

Pri pripravi rižote delate 2 NAPAKI, ki jo naredita manj zdravo (+ trik, za bolj kremni okus!) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 10. 2022

Jed, ki ste jo pripravljali že mnogokrat, a verjetno v bolj nezdravi različici. Tokrat vam pokažemo, kako bo kosilo bolj zdravo. Ni težko! 

Rižoto ste si zagotovo privoščili že velikokrat in nimate ravno velikih težav pri kuhanju. Pa vendar, zakaj je rižota vaše babice tako kremna, da se vam stopi v ustih? In seveda še trik, kako bo rižota zares fit obrok. 

Ne dolgovezimo in pojdimo kar na prvi trik:

Skrivnost kremne rižote je v glavni sestavini - rižu. Izberite kratkozrnati riž z visokim odstotkom škroba. Vaša rižota bo kremasta, če jo boste sproti zalivali s toplo osnovo in mešali. Za piko na i ji lahko dodate malo mleka. 

2. trik pa je v pravilnem začetku priprave rižote: 

Ker v rižoto dodate zelenjavo, verjetno začnete s praženjem na olju. Z oljem obrok postane veliko bolj kaloričen, saj ena žlica lahko vsebuje dobrih 500 kJ (120 kalorij). Namesto olja izberite zelenjavno ali piščančjo osnovo, ki jo boste tako ali tako uporabili za zalivanje rižote. 

3. trik za konec: 

Običajno na koncu rižoti primešamo 2 žlički masla, da doda še bolj kremen okus. Ker imate zgoraj skrivnost za kremno rižoto, tega koraka ne potrebujete več. S tem bo otrok še bolj zdrav. 

Sedaj pa k receptu! 

Kremna rižota z zelenjavo

Sestavine: 
  • 250 g kratkozrnatega riža
  • 250 g gob
  • 200 ml mleka
  • 150 g graha
  • 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici mešanih začimb (ki jih dodate običajno)
  • limonin sok
  • sol in poper
  • po želji: parmezan

Segrejte jušno osnovo in jo nato odstranite. Nasekljajte čebulo in česen ter ju podušite na malo jušne osnove. Premešajte in po potrebi dodajte tekočino. Potem dodajte narezane gobe, solite po okusu in pražite še kakšne 4 minute. 

Stresite v lonec riž in začimbe, ki jih običajno dodate v rižoto ter premešajte. Med mešanjem počasi vlijte preostalo jušno osnovo in mleko. Potem kuhajte med 15 do 20 minut, oziroma toliko časa, da riž vpije tekočino. Ko je riž na pol kuhan, dodajte grah. 

Na koncu dodajte sol in poper po okusu ter pokapajte rižoto z limoninim sokom. Postrezite takoj s parmezanom (v omejenih količinah, da ne bo vaš obrok ponovno nezdrav).