Sveže ribe, vrhunsko oljčno olje, sveže začimbe in vroč žar.
1. Losos na žaru
Za 4 osebe potrebujete:
- 600 g lososa
- sol, poper
- oljčno olje
- 2 limoni
- svež rožmarin
- 400 g krompirja
- 2 paradižnika
Priprava:
Lososu odstranite morebitne kosti in ga oplaknite pod hladno vodo. Obrišite ga s kuhinjsko brisačo in ga zrežite na zrezke. Začinite jih s soljo in poprom.
Zmešajte oljčno olje, limonin sok in sesekljan rožmarin. Eno vejico prihranite za pozneje.
Zrezke položite v marinado, v tem času pa v slani vodi na pol skuhajte krompir v oblicah.
Lososove zrezke popecite na žaru skupaj s krompirjem, ki ga prerežite na pol. Postrezite z limoninimi četrtinami, rožmarinovo vejico in krompirjem z žara.
2. Bela riba na žaru
Za 4 osebe potrebujete:
- 4 porcije bele ribe
- 1 limono
- 1 limeto
- 30 g masla
- 4 vejice pehtrana
- mleti beli poper
- 1 žličko čilijevih kosmičev
Priprava:
Limono in limeto dobro operite. Ribo začinite s soljo in poprom, jo nakapajte s sokom polovice limone in limete ter jo za nekaj čas postavite v hladilnik.
Vsako ribo nato denite na kos aluminijaste folije, jo prekrijte s tankimi rezinami limone in limete, dodajte vejico pehtrana, kos masla, jo potresite s čilijevimi kosmiči in papriko ter jo zavijte v paketek.
Te položite na žar in ribo pecite 7–10 minut z vsake strani. Postrezite z zelenjavno solato in pečenim krompirjem.
3. Riba na žaru z rukolo
Za 4 osebe potrebujete:
- 800 g manjših rib (na primer brancin)
- 1 limono,
- sol in poper
- 70 ml oljčnega olja
- 30 g medu
- 40 ml sojine omake
- 50 g rukole
Priprava:
Očiščeno ribo oplaknite pod hladno vodo in jo obrišite. Limono prerežite na pol, odrežite dve debelejši rezini, ju še prepolovite in prihranite za pozneje.
Ribo natrite s soljo, poprom, jo nakapajte z limoninim sokom, premažite z oljem in jo pustite počivati približno 2 uri.
V manjši skledi zmešajte med, sojino omako, preostal limonin sok in rukolo. Ribo nato napolnite z rukolo in dodajte pol rezine limone. Ribe položite na žar in jih z vsake strani pecite približno 15 minut.
4. Postrv na žaru s česnovim nadevom
Za 4 osebe potrebujete:
- 4 postrvi
- 150 g masla
- 1 žemljo
- 8 strokov česna
- sveža zelišča
- limono, sol
Priprava:
Polovici žemlje po dolgem prerežite, jih premažite z maslom in zmečkanim česnom. Zelišča sesekljajte.
Očiščene postrvi začinite s soljo, v vsako ribo denite nekaj sesekljanih zelišč in polovico česnove žemljice. Nakapajte z limoninim sokom in pustite počivati nekaj minut.
Ribo nataknite na nabodalo in jo 15 minut počasi pecite z obeh strani. Začinite jo s soljo in takoj postrezite.
5. Pečen krap
Za 4 osebe potrebujete:
- 4 krapove zrezke (po 200 g)
- 4 žlice oljčnega olja
Za mešanico začimb:
- 1 limono
- 1 pomarančo
- 1 limeto
- 1 žličko posušenega čilija
- 1 žličko mletega mešanega popra
- 1 žličko provansalskih začimb
- pol žličke posušenega česna
- pol žličke posušene čebule
Priprava:
Limono nastrgajte in lupinico zmešajte z drugimi začimbami.
Steake oplaknite in jih otrite do suhega. Nakapajte jih z oljčnim oljem in jih lahno začinite z začimbami. Riba naj nato nekaj časa počiva.
Steake položite na vroč žar in jih z vsake strani pecite približno 5 minut, da meso ostane lepo sočno.
6. Ribja nabodalca, marinirana v olju iz koprca
Za 4 osebe potrebujete:
- 600 g fileta polenovke
- sol, poper
- 1 bučko
- 4 vejice svežega koprca
- sok 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 solatni srček
Priprava:
Ribji filet oplaknite in odstranite večje kosti. Ribo otrite do suhega in jo narežite na enako velike koščke. Začinite jih s soljo in poprom. Očistite bučko, jo oplaknite in jo po dolgem narežite na rezine. Koprc drobno sesekljajte in ga zmešajte z limoninim sokom ter oljčnim oljem.
Na nabodalca izmenjaje nabodite ribo in bučke. Premažite z oljem (nekaj ga shranite za pozneje) in nabodalca zavijte v papir za peko.
Zavojčke položite na žar (direktna peka) in jih pecite približno 5 minut. V tem času razdelite solato na liste in jih oplaknite ter nato otresite do suhega. Razporedite jih po krožnikih, nanje položite ribja nabodalca in nakapajte jih s preostankom olja.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?